Иларион признао: доношeњем светитељских моштију са Запада у Русију народ се увлачи у екуменизам

146224_mosti-sveti-nikola_fОдноси између Русије и Ватикана развијају се у правом смеру

Боравак кардинала Пјетра Паролина у Рисији и дневни ред преговора, сведоче о добром правцу у односима између Рисије и Ватикана, а такође и између Руске Православне и Римокатоличке цркве, сматра шеф Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије митрополит волоколамски Иларион.

„Сама чињеница доласка кардинала сведочи о томе да се односи развијају у правом смеру. То се односи на међудржавне односе (Русија – Ватикан) и међуцрквене односе између Римокатоличке цркве и Руске Православне Цркве“, – рекао је јерарх у емисији „Црква и мир“ на ТВ каналу „Русија-24“.

Он је такође подсетио да је пренос моштију Николаја Чудвотворца у Русију из италијанског града Бари, постао могућ после сусрета патријарха Кирила и папе Фрање у фебруару 2016. године у Хавани. Митрополит Иларион је  указао да до сада у историји није било таквих преседана између Руске Православне Цркве и Римокатоличке цркве, какав је недавни пренос моштију: „То је први догађај у нашим билатералним односима уз учешће руског народа“ (sic! – то је, дакле, прави разлог зашто паписти доносе светитељске мошти са Запада у Русију – оскрнавити руски народ богомрским екуменизмом. О томе је, пре митрополита Илариона, говорио и кардинал Курт Кох  (овде:)нап. „Борба за веру“.)

По његовим речима, нико није очекивао толики број људи који су пожелели да се поклоне светињи.

„Ја сам видео реакцију надбискупа града Бари на такво интересовање од стране наших људи за тај догађај: то је био велики шок за њега. Он је рекао да у свом животу није видео ништа слично“, – рекао је митрополит Иларион.

Кардинал П. Паролин, друго лице у хијерархији Римокатоличке цркве, боравио је у званичној посети Русији од 21. – 24. августа 2017. године. Државни секретар Ватикана сусрео се  с председником РФ Владимиром Путином, патријархом Кирилом, митрополитом Иларионом и министром спољних послова Сергејом Лавровим.  Иначе, посете из Ватикана у Русију на тако високом нивоу није било још од 1999. године.

 

 

Извор: Борба за веру