Празник Светих српских просветитеља у Љуљацима

srbi-na-opku-300x123

У Недељу, 28. августа/10. септембра, на празник Светих српских просветитеља, у манастиру Светог Јована Крститеља у Љуљацима, Свесрпска народна организација “Срби на окуп“ прославила је своју крсну славу. Свету Архијерејску Литургију поводом двоструког празника служио је Његово Преосвештенство хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим уз саслужење: јеромонаха Мартинијана (Ђурђевића), јереја Ивице (Тасића) и јерођакона Пајсија (Марковића). Овом свештеном сабрању присуствовало је око 150 верника из разних крајева наше отаџбине. Неки од њих сјединили су се са Господом кроз Свето Причешће.

Након  Свете Литургије Владика Максим је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита, које је принео овогодишњи домаћин славе Милан Мићуновић из Крагујевца, испред Месног одбора СНО „Срби на окуп Крагујевац“. Домаћин славе наредне године биће МО СНО „Срби на окуп Чачак“, а прослава славе биће, ако Бог да, у манастиру Светог Николаја Мирликијског у Лозници код Чачка.

У својој архипастирској беседи Владика Максим је најпре протумачио редовну недељну јеванђелску причу о свадби царевог сина а затим је говорио о српским просветитељима:

“Свети српски светитељи и просветитељи су покровитељи и заштитници наше свесрпске организације, сабора православних Срба, звани “Срби на окуп“, и тиме што смо њих изабрали за наше покровитеље показујемо који је главни смисао и програм наше организације. Програм наше организације требало би да буде програм читавог нашег народа а то је управо јеванђелски живот, програм којим су се руководили ови светитељи и просветитељи српски.

Ми смо мали народ и мала земља, и на овој ветрометини историјској опстајемо као православни, светосавски народ већ вековима, и то управо захваљујући српским светитељима, истинским духовним пастирима у којима никад није оскудевао род српски. Ако погледамо кроз историју нашег народа, никад Бог није остављао овај народ без утехе од стране истинских светитеља, истинских духовних отаца и пастира. Хвала Богу, и у овом тешком времену нас Бог није оставио без такве утехе. Послао нам је такву утеху у лику нашег епископа и старца Артемија. Док год је Цркве биће светитеља. Светитељи су најдубљи, најистинскији сведоци, Христови сведоци Цркве православне и зато је ова наша организација и њени чланови, позвани су да буду предводници у следовању српским светитељима и просветитељима.“

Празнично славље настављено је трпезом љубави коју су припремили братство манастира и овогодишњи домаћини славе из СНО “Срби на окуп“.

Инфо служба