Прва Литургија у скиту Преподобног Пимена Великог

IMG_1539-300x225На планини Јелици, недалеко од манастира Светог Николаја Чудотворца, налази се скит епархије у егзилу посвећен великом мисирском подвижнику из петог века Преподобном Пимену Великом. У овом маленом скиту, метоху манастира Преподобног Јустина Ћелијског, у посту и молитви проходи свој монашки подвиг монах Рафаило (Пејчић). Типик у скиту је светогорски, женама је забрањен приступ.  У суботу, 27. августа/9.септембра, на празник небеског заштитника скита – Препоодобног Пимена Великог, у скиту је обављено освећење новог конака и одслужена је прва Литургија. Свету Архијерејску Литургију је служио Његово Преосвештенство хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај уз саслужење протосинђела Иринеја (Ристића) и јеромонаха Софронија (Ердељана). Литургији је присуствовало око 20 светосаваца. Неки од њих су се сјединили са Господом кроз Свето Причешће.

Након Литургије владика Николај је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част преподобног Пимена Великог принели монах Рафаило и овогодишњи домаћин славе Милоје Стефановић из Чачка, ктитор овог предивног скита. За идућу годину за домаћина се пријавио Славко Радовановић из Лучана.

У својој архипастирској беседи Владика Николај је говорио о животу и подвизима светог Пимена Великог, при чему је нагласио да је наше сазнање о путу спасења дар добијен од светих отаца и преподобних пустињака који су живели богопредано. „Духом Светим су они растумачили Свето Писмо и нама оставили у наслеђе. Захваљујући њима и ми можемо да разумемо реч Божију, да је прихватимо и испуњавамо Божије заповести, да се благодаћу Божијом спасавамо“.

Уследила је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба