Ниш: Прекинут поступак против председника Војног синдиката Србије; Новица Антић: Власт подржава једног Харадинаја, доказаног ратног злочинца, а позива на суд мене, који указујем на лоше стање у војсци

Главни претрес у поступку против председника Војног синдиката Србије Новице Антића због дисциплинског преступа прекинут је данас пред Војно-дисциплинским судом у Нишу пошто је председавајући већа судија Иван Димић тражио да се рочиште одложи јер окривљени није дошао у униформи већ у цивилном оделу.

Истовремено, окривљени и његов бранилац Вук Туфегџић затражили су изузеће судије Димића „због пристрасности“.

Против Антића је покренут поступак због повреда начела непристрасности или заступања политичких уверења у служби и штрајковања или учествовања у противправном синдикалном организовању.

Антић је по изласку из суднице новинарима рекао да се не терети за било шта што је урадио у обављању службе већ као председник синдиката.

„Терете ме за оно што сам говорио у јавности од новембра 2016. године до сада као председник Војног синдиката, а сви знате да је синдикат независно правно лице од свих државних органа и од сваког послодавца“, рекао је Антић.

Он је додао да је на свим протестима говорио о општем стању у Војсци Србије.

„У последње две године Војску Србије напустило је више од 3.000 припадника, војника, старешина, цивилних лица. Ми такве губитке нисмо имали за време НАТО бомбардовања“, нагласио је Антић.

Према његовим речима, данас се подржавају доказани терористи а на суд се позивају људи који указују на лоше стање у систему одбране: „Имате ситуацију у којој садашња власт подржава једног Харадинаја, доказаног ратног злочинца, а позива мене, који у име мојих колега – тих ратника указује на лоше стање у војсци и урушавање система одбране, онда поставите сами себи питање – на чијој су они страни, а на чијој смо ми страни“.

Антић је рекао да у суд није дошао у униформи зато што је и нема, јер је последњу добио 90-их година, а и због тога што му се не суди као старешини већ као председнику синдиката.

„Овај суд није имао никаквог основа да ме позове јер га је Уставни суд прогласио неуставним“, додао је Антић.

Антићев бранилац Вук Туфегџић рекао је да очекује да ће његов захтев за изузеће судије бити одбијен и да ће процес бити брзо настављен.

„Очекујем ослобадјајућу пресуду. Војни синдикат смета војном врху и отуда и овај поступак“, истакао је Туфагџић.

Антића је данас подржало око 30 припадника Полицијског синдиката Србије, Удружења синдиката пензионисаних војних лица Србије и Удруженог покрета слободних станара.

Председник Полицијског синдиката Србије Вељко Мијаиловић рекао је да се ради о политичком монтираном прогону и додао да би чланови тог синдиката требало да додју у већем броју на следеће рочиште како би стали на пут самовлашћу официра у Војно-дисциплинском суду.

Новинарима није био дозвољен улазак на суђење који су морали да сачекају испред зграде.

Антић је био учесник трибине Грађанин под ударом система.

Војни синдикат раније је упозорио на све теже стање у војсци, наводећи да се Антићу суди због говора на протестима 2016. и 2017. године.

Удружење синдиката пензионисаних војних лица навело је да се пред Војно дисциплинским судом у Нишу против Новице Антића, председника Војног синдиката Србије води поступак због повреда начела непристрасности или политичке неутралности или изражавања и заступања политичких уверења у служби и штрајковања или учествовања у противправном синдикалном организовању, односно у противправним синдикалним активностима.

Удружење је навело да је Антићу запрећено и губитком чина и службе у Војсци Србије.

*

Извор: НСПМ