А. Вулин: Тачи викао на Вучића, а Вучић му није остао дужан

briselska izdajaБРИСЕЛ – Висока представница ЕУ Кетрин Ештон завршила је састанак са делегацијом Београда, која јој је пренела своје аргументе и сада следи билатерални сусрет са делегацијом Приштине, након чега ће бити познато да ли ће разговори у Бриселу бити настављени, рекао је за јавни сервис директор Канцеларије за КиМ Александар Вулин.

Портпарол Ештонове Маја Коцијанчић изјавила је данас да је дијалог у кључној фази и да ЕУ ради на томе да до договора дође што пре, а директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин је рекао да за сада нема помака, да је током разговора било повишених тонова и поручио да ово за Београд није завршна рунда дијалога.

Осма рунда дијалога почела је билатералним састанцима Ештонове прво са делегацијом Београда, а потом и делегацијом Приштине. Заједнички састанак почео је око 14 часова. Нешто пре 17 часова направљена је пауза због консултација, да би разговори били настављени билатерално после 18 часова између Кетрин Ештон и делегације из Београда, која јој је пренела своје аргументе.

Састанак је завршен после 19 часова, а Вулин је у краћој изјави за Дневник јавног сервиса рекао да је у току састанак Ештонове и делегације Приштине и да ће након тог сусрета бити одлучено да ли ће разговоре да наставе вечерас или ће они бити прекинути.

Вулин је изјавио да за сада нема помака и поручио да ово за Београд није завршна рунда дијалога.
„Сто се тиче Србије ово није завршна рунда, спремни смо да преговарамо док се не нађе решење, ми нисмо овде да бисмо робовали датумима. Ми ове преговоре не повезујемо са датумом“, казао је Вулин, раније у обраћању новинарима.

Вулин је потврдио да је било повишених тонова, и да је за таквим маниром посегнула делегација Приштине, предвођена ратним злочинцем Хашимом Тачијем.
„Није било инцидента, али било је повишених тонова. Први потпредседник владе Александар Вучић уме да се избори за оно у шта верује, тако да верујем да му је глас умео бити и те како повишен“, рекао је Вулин.

Такве ситуације су, како је објаснио, могуће када за саговорника имате неког ко не разуме или неће да разуме аргументе који се стављају пред њега и још хоће да вас убеди да је то добро по вас. Вулин је нагласио да вицепремијер Вучић није први који је повисио тон, али је сигурно да „није остао дужан и није дозволио да на њега неко покушава да повиси глас“.
„Није добар начин да повисујете тон на представнике наше делегације, није паметно“, рекао је Вулин.

Он је објаснио да је после разговора повишеним тоном састанак прекинут, и да је после паузе српска делегација наставила билатерални сусрет са високом представницом ЕУ Кетрин Ештон.
„Наша делегација поново разговара са Кетрин Ештон како бисмо видели у којој мери можемо да наставимо са дијалогом и колико је Приштина далеко од компромиса, јер српска страна је јасно показала да је спремна на компромис“, рекао је Вулин раније.

Како је оценио, разговори Београда и Приштине са високом представницом ЕУ Кетрин Ештон одвијају се у тешкој и мучној атмосфери, а ова рунда најтежа је до сада. Вулин је рекао и да на столу у кабинету високе представнице ЕУ Кетрин Ештон нема никаквог папира и да папир не може ни да „постоји док се не спотигне споразум“ .
„Папир ако га буде било произаћиће из разговора“, казао је Вулин.

Упитан хоће ли данас бити постигнут договор, он је рекао да је рано да се о томе говори и подсетио да су ставови Београд и Приштине познати. Према његовим речима, проблеми на КиМ трају вековима и било би превише оптимистично очекивати да све у једном дану буде решено и завршен.
„Чак и да се две стране споразумеју не може се очекивати да ће то бити потпуно готова и коначна ствар, па чак да сам споразум буде постингут не можете да замислите колика је још маса детаља потребна да би он био функционалан“, казао је Вулин и додао да је претерано очекивати да две делегације решен проблеме који су гомилали вековима.

Вулин је рекао да делегација Београда има нови квалитет због учешћа првог потпредседника владе Александра Вучића што, како је рекао, подиже очекивања и у међунаордној заједници и у домаћој јавности. Како је додао, добра је вест да разговори још трају, а Београд је спреман да настави дијалог и не ограничава се датумима. Упитан да ли је могућа још једна рунда дијалога, Вулин је рекао да је још рано да се да одговор на то питање.

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП