ПРЕД ОЧИМА ПРИПАДНИКА УНПРОФОРА: Сјећање на злочин хрватских специјалаца код Дрниша

Фото: РТРС

Данас се навршавају 24 године од злочина над српским старцима у селу Мирловић Поље код Дрниша у Хрватској, а за овај злочин, који су починили хрватски специјалци, до данас нико није процесуиран.

Злочин је извршен пред очима многобројних припадника Унпрофора, а до сада нико није процесуиран ни пред међународним, ни пред домаћим судовима, саопштио је Документационо-информациони центар „Веритас“.

На основу информација до којих је дошла родбина убијених, у убиству мјештана Мирловић Поља учествовали су Марко Скејо из села Ружић код Дрниша који је и командовао том јединицом, те Мирко Кушета и Илија Бузов из Мирловић Поља.

У село Мирловић Поље, које је било под контролом власти Републике Српске Крајине, на данашњи дан, 6. септембра 1993. године у 6.30 часова упала је диверзантско-терористичка група из састава Хрватске војске и измасакрирала седам српских цивила просјечне старости 71 година. Међу њима је било пет жена, док је једна 65-годишњакиња тешко рањена.

Пронађени су запаљени лешеви Милана Бибића /67/ и његове супруге Василије /67/, те Љубице Трзин /56/, док су тијела супружника Боже /86/ и Божице /81/ Бибић и Марте Шарац /86/ пронашли код сеоске локве.

Истог дана сва тијела су покопана на мјесном гробљу без обдукције, да би, у присуству војних посматрача УН и војног љекара британског батаљона у саставу УН, била извршена ексхумација. Тијела је прегледао судски вјештак Жељко Каран из Бањалуке који је сачинио комплетан налаз у који су имали увид и представници Унпрофора.

У новембру 2011. године „Веритас“ је Тужилаштву за ратне злочине Србије, на њихов захтјев, доставио сву расположиву документацију о овом злочину. Тужилаштво је, након преткривичног поступка, предмет уступило хрватском тужилаштву пред којим се истрага још води против НН лица.

У Мирловић Пољу је до 1991. године живјело 188 Срба.

*

Извор: ИСКРА