Јонуз Муслију прети: могући оружани сукоби на југу Србије

Jonuz MusliuПРИШТИНА, 2. априла 2013. – Председник Покрета за демократски прогрес Јонуз Муслију оценио је да су на југу Србије, који је назвао Прешевском долином, могући и оружани сукоби ако се понове „протеривања и убиства“ Албанаца.

Муслиу је у интервјуу за приштинску Трибуну критиковао косовско руководство због незаинтересованости да кроз дијалог са Београдом покуша да реши и проблем статуса Албанаца у Прешевеској долини.

„Најдискриминисанији Албанци у Европи су они у Прешевеској долини. Ово је најбоље потврдјено када нам је 20. јануара уклоњен споменик (терористима у центру Прешева). Ту је Србија показала зубе (и намеру) да преко силе решава проблеме са Албанцима“, навео је Муслију, додајући да обраћање Албанаца за помоћ Приштини и Тирани није наишло на разумевање.

„Ми смо више пута тражили да будемо део дијалога (Београда и Приштине). Када се говори о Косову и северу зашто да се не говори и о Прешевској долини“, рекао је лидер ПДД који је и бивши председник Скупштине општине Бујановац.

Додао је да је од Тачија стално тразио помоћ, али да ништа није урадјено.

„Овде кривица лежи и на Албанији, зато што није била довољно ангазована у том правцу“, рекао је он.

На питање да ли искључује могућност самоорганизовања градјана па чак и понављање сукоба у Прешевској долини, Муслију је одговорио да „не преостаје други пут, ако се поново почне са убиствима и протеривањима“.

БЕТА