Кустурица: За Албанце су сви Срби непожељни, па и ја!

Kusturica o siptarimaВИШЕГРАД – Прослављени режисер Емир Кустурица изјавио је данас да су Албанци читав српски народ прогласили “персоном нон грата” на Косову и Метохији, па тако не чуди што и њега сврставају у тај ред.

„Дакле, њихов захтев да ме прогласе ‘персоном нон грата’ се прихвата. Пошто су све Србе већ прогласили ‘персонама нон грата’ и након што су нам срушили гробове и порушили наше споменике, сад су нам заправо рекли да не треба ни да долазимо. Али то није ништа ново“, рекао је Кустурица.

Председник такозваног косовског удружења филмских уметника Љирак Ћељај тражи да се Кустурица прогласи непожељним, због најава да ће снимити филм о трговини органима на Косову.

Он сматра да то представља „наставак анти-албанске пропаганде“.
“Ова најава завређује реакцију и локалних власти, али и међународне заједнице…Кустурицу не можемо звати уметником, јер је подржавао режим Слободана Милошевића”, рекао је Ћељај који је недавно именован за председника приштинског одбора Демократске партије Косова Хашима Тачија.

Упитан да прокоментарише захтев, како се наводи, такозваног „удружења филмских уметника Косова“ да буде проглашен непожељним на Космету због најава да ће снимити филм о трговини органима, Кустурица је истакао да је трговина органима елемент који се не користи у преговорима Београда и Приштине, иако представља најбруталнији израз овог века.
„С тога је само спомињање те теме код њих произвело идеју да и мене прогласе ‘персоном нон грата'“, рекао је Кустурица.

Кустурица је раније најавио да ће снимати филм о трговини људским органима на Космету као једној од највећих тема овог вијека и „најбруталнијем акту и најјачем знаку повратка у паганско доба“. Он је додао да ће филм снимити у наредне три године зато што је то велики пројекат и подразумијева велике припреме и инвестиције. Кустурица је рекао да би филм снимао у Русији, пошто је тамо већ најавио један пројекат а и свестан је, како каже, да му не би било дозвољено да снима на Косову.

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП