Најгора комбинација Вука Бранковића и Цара Лазара?

car lazarДелегација са високим званичницима Србије налази се данас у Бриселу на осмој рунди преговора са Приштином, од које се очекују судбоносни резултати. Уочи одласка на преговоре потпредседник српске владе Александар Вучић изјавио је да државни врх тражи, како је рекао, „трећу идеју Косова и Метохије- не идеју Косова цара Лазара, и не идеју Косова Вука Бранковића.»

Међутим, с обзиром да Београд има велику жељу да буде кооперативан и да што пре добије датум преговора са Европском унијом, а са друге стране Европа има дугачки списак тешко остваривих услова и скоро никакву спремност да попусти српским интересима, могло би се десити да «трећа идеја» о којој је говорио Вучић, заправо буде најгора комбинација Вука Бранковића и Цара Лазара, то јест да Србија одустане од борбе за Косово као Вук Бранковић, а истовремено да ништа не добије, и да фигуративно говорећи, остане обезглављена као Цар Лазар.

Непосредно пред наставак преговора председник Николић је саопштио јавности да Србија неће ићи испод захтева да Заједница српских општина добије надлежности у полицији и правосуђу, као и то да на територији поменуте Заједнице српских општина не сме бити присутна такозвана војска Косова.

Међутим, како се јуче могло сазнати из медијских извештаја, дан пред одлазак на преговоре, америчке и европске дипломате су вршиле притисак на српске учеснике преговора како би одустали од својих захтева, а све то је било праћено отвореним претњама да ће Србија бити заустављена на путу европских интеграција и да ће имати негативне економске последице.

Према томе, ако такви притисци уроде плодом и Србија прихвати оно што јој се сада нуди, а вицепремијер Вучић се прецизно изјаснио шта је то, рекавши – «Понуђено нам је ништа» и објаснио да је све понуђено било само у складу са косовским законима, онда би то вероватно могло да се упореди са историјском улогом која се приписује Вуку Бранковићу, а то је повлачење са бојног поља и предаја.

Али, с обзиром да се списак немачких и европских услова Србији за додељивање датума за преговоре не завршава само на суштинској предаји Косова, онда би се лако могло догодити да чак и таква капитулација у преговорима и спремност српске стране на уступке, доведу земљу до пораза у процесу евроинтеграција, по чему би се кроз призму државног врха могла успоставити паралела са Царом Лазаром који је доживео пораз.

Наравно, многи постављају питање да ли се уопште наставак било каквих евроинтеграција може сматрати победом, јер као што је пре два дана у Косовској Митровици рекао руски амбасадор у Србији – Европа није регија у којој Србија може да се економски брзо развије и изразио мишљење да је за Србију најбоље да се прикључи животној снази Русије.

Казао је да за 10 до 12 година читава ситуација може да се промени јер по њему све се брзо мења, и додао – «Русија се уздигла са колена, појавили су се нови центри моћи, а ми не можемо да седимо, много тога можемо да урадимо и без обзира на то што на Космету фигурирају многе земље, кључна структура на косметским просторима су Уједињене нације.»

Према томе, у данашњем наставку бриселских преговора биће јасније у којој мери је Србија спремна да пристане на услове из Приштине и Брисела, који засад траже све, а не нуде ништа. Ако је, дакле, циљ Србије да пронађе трећи пут за Косово, који није ни пут Цара Лазара, ни Вука Бранковића, онда остаје само нада да Србија ипак неће доживети најгору комбинацију и једног и другог, то јест судбину Бранковића који је одустао од борбе и предао Косово, и судбину оног који је ипак изгубио главу као Цар Лазар. Истовремено.

Ратко Паић / Глас Русије