Венецуеланска опозиција отворено затражила америчку војну интервенцију против своје земље

МИНИСТАРСТВО НАРОДНЕ ВЛАСТИ ВЕНЕЦУЕЛЕ ОБРАТИЛО СЕ ПРОГЛАСОМ НАРОДУ

Чланови Националне уставотворне скупштине Венецуеле

  • „Округли сто демократског јединства” (MUD) ставио се на располагање страним интересима, што је без преседана у новијој историји венецуеланске политике
  • За MUD непријатељ је Венецуела. Његова понуда империјалистима није усмерена против председника Николаса Мадура, већ против 30 милиона Венецуеланаца
  • Упућујемо позив свим оданим снагама, мушкарцима и женама приврженим националним вредностима, патриотама: сада је тренутак да се ујединимо против претњи империје и претњи фашистичке струје која живи у редовима венецуеланске опозиције

        ТАКОЗВАНИ Округли сто демократског јединства (Mesa de la Unidad Democrática, скраћено: MUD) објавио је саопштење без преседана у новијој историји венецуеланске политике.

        Делује невероватно да се један чинилац политичког живота Боливарске Републике Венецуеле отворено ставља на располагање страним интересима, тражећи војну интервенцију у нашој земљи и настављајући да кроз говор задојен мржњом и насилништвом заговара убијање високих државних званичника.

        Они у поменутом тексту траже да друге државе учине исто што су Сједињене Државе учиниле 25. августа – да поступе на ксенофобичан начин на штету наше отаџбине, остављајући по страни право и међународне споразуме. Нема другог начина да се разуме овај текст него да се окарактерише као најфашистичкије од свих саопштења која су икад објављена.

        У ствари, то и није саопштење, него петиција за рат против Венецуеле – петиција против интеграције, против међународног права, против суверенитета народа, против дијалога, против демократије, против живота.

        Ово саопштење је такође против политике, оно нас враћа у мрачно доба гиљотине и смртне борбе са непријатељем. Са којим непријатељем? За Националну владу, непријатељ је фашизам у било ком делу света, био или не усмерен против Венецуеле, пошто је фашизам противан човечности и солидарности људских бића.

        За MUD непријатељ је Венецуела. Знамо да поменуто саопштење није усмерено против председника Николаса Мадура, већ је усмерено против 30 милиона Венецуеланаца, а посебно против више од 8 милиона оних који 30. јула нису могли да напусте своје домове како би гласали, али се и даље залажу за мирно решавање својих сукоба и то отворено показују.

        Национална влада категорички одбацује поменути текст који одише мржњом и ратном реториком и који је у супротности са патриотским и националним осећањем и са политиком интеграције.

        Упућујемо позив свим оданим снагама, мушкарцима и женама приврженим националним вредностима, патриотама: сада је тренутак да се ујединимо против претњи империје и претњи фашистичке струје која живи у редовима венецуеланске опозиције.

        Венецуела је наша суверена отаџбина, слободна, утемељена на принципима једнакости, правде и одбране суверенитета и безбедности грађана. То ће и остати, јер докле год венецуеланска влада и венецуелански народ заједно корачају стазом мира, на свету не постоји та сила која може да спречи нашу победу над империјалним и националним фашизмом.

        Победа је већ остварена 30. јула и наставља да се потврђује. Нико није рекао да ће бити лако, али ово је пут. Не постоји пут ка миру, мир је пут.

        Сада је тренутак да покажемо нашу љубав према Венецуели какву је својевремено показао доктор Хосе Грегорио Ернандез када је стао уз нашег тадашњег председника Сипријана Кастра у одбрани земље од империјалистичке блокаде почетком двадесетог века, и какву је такође показао Хосе Мануел „Моћо” Ернандез упркос жустром противљењу Кастровој власти.

        Није тренутак за колебање, позиција је само једна. Љубав према Венецуели се показује одбраном од оних који покушавају да је понизе на било који начин.

        Наставимо да градимо отаџбину: радници и раднице, сељаци и сељанке, студенти, жене и мушкарци – одбранимо будућност, одбранимо оно што смо са толико жртава постигли. Рођени смо да победимо, а не да будемо побеђени!

        Јединство патриота!
        Независност и социјалистичка отаџбина!
        Живео Боливар!

         (саопштење Министарство народне власти за спољне послове Боливарске Републике Венецуеле)

*

Извор: ФАКТИ