Кимова ракета послала Јапанце у склоништа!

Лансирање балистичке ракете Северне Кореје изазвало узнемирење и нове тензије. Доналд Трамп љут, пола планете на ногама, хитан састанак безбедњака УН

 Фото Танјуг, South Korea Defense Ministry via AP

Фото Танјуг, South Korea Defense Ministry via AP

БАЛИСТИЧКА ракета коју је рано ујутру лансирао Пјонгјанг и која је прелетела преко територије Јапана да би свој пут окончала у водама Тихог океана код острва Хокаидо, притом се распавши на три дела, не само да је подигао тензије на Корејском полуострву већ је створио ситуацију у којој би сваког часа могао да избије рат широких размера!

У Јапану су сирене су позивале на силазак у склоништа. Власти у Токију су на ногама, а са њима и пола света. Хитно се састао Савет безбедности УН. Томе је претходио телефонски разговор јапанског премијера Шинза Абеа с америчким председником Доналдом Трампом, дужи од пола сата.

– Свет је примио последњу поруку Северне Кореје јасно и гласно: тај режим је показао презир према суседима, према свим чланицама УН и према минимуму стандарда за прихватљиво међународно понашање. Сада су све опције на столу – изјавио је шеф Беле куће.

Према наводима јужнокорејске војске, ракета је испаљена из региона у близини Пјонгјанга у шест сати ујутру по локалном времену, летела је око 2.700 километара и достигла висину од 550 километара. Пентагон је потврдио да је Северна Кореја испалила ракету која је прелетела Јапан, али је нагласио да она није представљала претњу по Северну Америку.

*
Извор: НОВОСТИ