Вучић-Вулинова „Српска листа“ ће сигурно подржати Харадинаја

Драган Милашиновић

Конституисање косовског „парламента“ није успело ни у четвртом покушају и то из већ уобичајеног разлога – посланици коалиције која је освојила највише гласова на покрајинским изборима поново се нису појавили на седници. Ниједан. Ова необичност, да победници избора користе бојкот као облик парламентарне борбе, а да поражени јуре формирање институција,какву до сада пракса парламентаризма није познаваланајбоље показује колико јесва та прича о Косову као држави апсурднаи да је оно било и биће само анти-српски и анти-руски протекторат Запада. 

Но, да се вратимо четвртом неуспелом покушају избора председника парламента. Разлог бојкота тзв. „ратне коалиције“, Тачи-Харадинај-Љимај, познате и као ПАН (по почетним именима странака), лежи са једне стране у чињеници да, упркос најавама, немају потребну већину за формирање институција, а са друге долази из њихове уверености да „председник“ Тачи, стварни вођа те коалиције, неће санкционисати такво неодговорно понашање. Отуда, очигледно је да се бојкот од стране „ратне коалиције“ користи као средство притиска на чланице других коалиција по принципу „или ћемо ми бити на власти или се институције неће уопште формирати”(1) како је на данашњој седнци исправно приметио посланик Самоопредељења Глаук Коњуфца, додавши: “Будућа влада или ће имати 81 глас на челу с покретом Самоопредељење, или ће имати 59 гласова на челу са Демократском партијом (Косова)”(2)

Иако формално неуспешна, седница тзв. “парламента Косова”, од 14. августа, донекле се разликовала од претходних. Пре свега, формално се одржала, јер је “председавајући”, најстарији посланик Адем Микуловци (Самоопредељење), упркос томе што није било кворума дозволио расправу у којој су посланици Самоопредељења и Демократског савеза Косова одлазећег премијера Исе Мустафе критиковали представнике “ратне коалиције” због бојкота рада “скупштине”.

Друго, на седници се појавио Хашим Тачи, што претходних пута није био случај. 

Треће, пре седнице, представници амбасада земаља Квинте (САД, Велике Британије, Француске, Немачке и Италије) у Приштини издали су саопштење у коме су позвали посланике да учествују на седници, изражавајући забринутост  због ситуације на Косову и нагласивши да је „одговорност косовских лидера да формирају скупштину и владу”(3) и да се надају да ће изабрани посланици Скупштине Косова присуствовати заседањима.

Четврто, сви посланици мањина бојктовали су заседање што је репер да ће Вучић-Вулинова „Српска листа“ сигурно подржати Харадинаја ако он ипак буде био у позицији да оствари мандат (без ње то никако не би могао!). Ово је директно потврђено из Харадинајеве  „Алијансе за будућност Косова“(АБК), саопштењем које је очигледно намењено политичким противницима из другог табора: 

Српску листу нисмо ми довели. Нашли смо их међу вама, а ви, неокомунисти ове земље, не позивајте се на патриотизам, јер патриотизам без патриотског чина, што је вама увек недостајало, може да буде само закон за људе без морала и савести”(4)

Схватате ли смисао и дубину овог обраћања партије једног ратног злочинца политичким опцијама које нису учествовале у убијању Срба. Овоме, „Нашли смо их међу Вама“, слободно додајте реч „живе“. Тамо где су они били нема живих Срба и отуда оно „Нисмо (их) ми довели“.

Па, ипак „Српска листа“ са њима прави коалицију. На логично питање „зашто?“ одговор ћемо потражити у изјави њеног шефа, Горана Ракића, нове Вучићеве, али изгледа и Харадинајеве узданице: 

“Око битних ствари консултоваћемо се с Београдом”(5), рекао је он, додајући да се многима то неће свидети, али да је то њихов проблем. 

Ти „многи“ су очигледно Срби са Космета који су на „изборима“ опет преварени од групе манипуланата. У кампањи им „Српска листа“ није помињала Вучићев „историјски споразум са Албанцима“, нити да ће подржати Харадинаја за премијера. 

Али, ко још пита народ, важно је да се коалиција са Харадинајем допада Вучићу. И амбасадорима Квинте!

_____________________________________

  1. www.politika.rs/scc/clanak/386965/Skupstina-Kosova-opet-bez-kvoruma
  2. Исто
  3. Исто
  4. Исто
  5. Исто

 

 

 

Извор: Фонд стратешке културе