„Народни екуменизам“ – да ли је то прави разлог доношења моштију Светог Николе у Русију (фото)

d0bad183d180d182„Екуменизам светих – то је изванредна прилика за дијалог у Цркви“: тако је кардинал Курт Кох, председник папског Савета за унапређење хришћанског јединства, прокоментарисао „благочешће“ са којим су у Русији дочекане мошти Светог Николе. Моштима се поклонило више од 2 милиона верника. Кардинал је то назвао „великим екуменистичким догађајем“, јер, по његовим речима, поштовање светих реликвија „може помоћи верницима да се укључе у дијалог“.

„Добро је када се сусрећу представници Цркве (обратимо пажњу да Курт Кох не говори о Црквама, већ о Цркви, у једнини, као да је јединство латина и православних датост – нап. „Борба за веру“), али је веома важно да то чине и верници“ – преноси речи главног папиног екуменисте Радио Ватикан.

Кох је предводио римокатоличку делегацију, која је 26. јула допутовала у Санкт Петербург.

Циљ делегације је био да 28. јула превезе натраг у Бари мошти Светог Николаја Мирликијског. У кардиналовој пратњи били су надбискуп Барија и Битонта монсињор Франческо Какукучи, настојатељ базилике Светог Николе Чиро Капотосто, службеник папског Савета за хришћанско јединство Јакинф Дестивељ и представништво Московске патријаршије. Папину делегацију у Русији дочекао је епископ кронштатски Назарије, немесник Александро-Невске лавре.

Римокатоличка делегација у Тројицкој саборној цркви Александро-Невске лавре

Доминиканац Јакинф Дестивељ истакао је у свом коментару да је поштовање Светог Николе „мост између Истока и Запада“ и да је индикативно то што је привремени пренос моштију био организован након сусрета папе Фрање и патријарха Кирила на Куби, као знак пријатељства, али и како би се зближавање међу нашим Црквама поверило заступништву Светог Николе. Прилив верника који желе да искажу поштовање светим остацима Николаја Чудотворца „не зачуђује“, додао је отац Дестивељ, појаснивши да је „Свети Никола тесно повезан са руском историјом“. Трећина храмова посвећена је Светом Николи, „и у свим домовима се налази његова икона, пред којом се узноси молитва за заштиту породице“. Свети Никола се поштује не само као заштитник морепловаца, већ и као онај који „притиче на помоћ у свим конкретним одлукама свакодневног живота. То је Светитељ који узаказује на исправан пут“.

Са своје стране, надбискуп Какучи је апострофирао „народни екуменизам“, чији је сведок он постао посматрајући масе људи, који су чекали свој ред да се поклоне моштима Светитеља. То значи да „Народ Божији живи јединством“. Прелат је цитирао речи патријарха Кирила, које су изговорене приликом дочека моштију Светог Николе: тај говор, додао је монс. Какучи, „био је окренут хришћанском јединству“.

У току посете Руској Федерацији кардинал Кох је посетио све главне храмове Санкт Петербурга и одржао мису у римокатоличкој базилици Свете Екатерине.

Кардинал Курт Кох са сарадницима служи мису у базилици Свете Екатерине…

…А шта тамо раде „православни“ екуменисти?

27. јула он се сусрео са митрополитом Иларионом, председником Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије (ОВСЦ МП) у Воскресенском Новодевичјем манастиру Санкт Петербурга.

Саговорници су истакли ванредан карактер догађаја преноса моштију Светог Николе Архиепископа Мирликијског из Барија у Русију. Митрополит Иларион је саопштио да је до тада у Москви и Санкт Петербургу више од два милиона верника успело да се поклони светињи.

Водећи руски екумениста је нагласио да је пренос моштију најпоштованијег Светитеља у Русији постао могућ захваљујући договорима постигнутим на историјском сусрету патријарха московског и целе Русије Кирила и папе римског Фрање 12. фебруара 2016. године у Хавани. Митрополит се захвалио кардиналу Курту Коху и његовим сарадницима за сарадњу у организацији догађаја који има огроман значај за читаву Руску Цркву.

Чланови папине делегације се моле!!! пред једном од главних светиња Санкт-Петербурга – Казанском иконом Пресвете Богородице

Кардинал је истакао да пример поштовања Светитеља у Русији показује колико велику улогу игра поштовање Светих древне Цркве у превладавању разлика и предубеђења међу хришћанима. Две стране су се сагласиле да је неопходно наставити међуцрквену сарадњу у том правцу.

Протојереј Павел Красноцветов, старешина Казанске саборне цркве, свечано дочекује латинске јеретике


Латински јеретици у олтару Казанске саборне цркве

Протојереј Николај Преображенски љуби кардиналску десницу!!!  приликом дочека латинске делегације  у Казанском саборном храму у Санкт Петербургу 27. јула 2017. године

У програму римокатоличке посете био је предвиђен и сусрет с патријархом Кирилом, који је за ту прилику допутовао у Санкт Петербург (ОВДЕ:) и началствовао богослужењем у Свето-Тројицкој саборној цркви Александро-Невске лавре, посвећеном преносу моштију Светог Николаја Чудотворца у Бари.

Кардинал Курт Кох и надбискуп Франческо Какучи у  Свето-Тројицкој саборној цркви Александро-Невске лавре; 

то су  сусрети „БЕЗ ЗАЈЕДНИЧКИХ МОЛИТВИ“ – тако екуменисти лажу православне
Римокатолици и православни су одржали заједнички молебан над моштима Светог Николе пред њихово враћање у Италију.

Одмах по повратку у Бари одржана је свечана процесија и екуменистичко Вечерње „богослужење“. Потом је извршено полагање моштију Светитеља у гробницу, у присуству нотара, који је званично потврдио „повратак Светог Николе“ у град Бари.

 

 

 

Извор: Борба за веру