Активисти скупили 900 хиљада потписа за предлог закона против абортуса

Активисти се такође залажу за унапређење нивоа подршке породицама са децом.
Активисти Општеруског друштвеног покрета „За живот” сакупили су преко 900 хиљада потписа за увођење законске забране абортуса. То је за ТАСС уочи истоименог VIII Међународног фестивала социјалних технологија за заштиту породичних вредности, који ће се одржати у Москви од 14. до 17. августа, саопштио председник организације Сергеј Чеснаков.

„Очекујемо да ћемо на фестивалу достићи милион потписа. Сада имамо преко 900 хиљада потписаних листова и очекујемо да ће наши партнери на фестивал донети преостале петиције. Следећи корак је да предамо потписе властима. Потписани листови су намењени директно шефу државе, а обавештења ће бити упућена свим надлежним органима: Државној думи, Савету Федерације и другима. О свим техничким аспектима, као што су рокови и редослед предавања потписа, договорићемо се на самом фестивалу”, рекао је он.

Како су истакли организатори, на фестивалу „За живот” ће се окупити преко 500 учесника из 186 градова Русије, Белорусије, Украјине, Грузије, Србије, Литваније, Италије и Шпаније. Говориће се о мерама за заштиту људског живота од тренутка зачећа, као и о превладавању демографске кризе.

„Фестивал организује истоимени општеруски друштвени покрет ‘За живот“. Главни циљ наше манифестације је да скрене пажњу јавности на незаштићеност живота детета пре рођења. То је најосетљивији период у животу сваког човека и наш задатак је да учинимо све како би овај период прошао максимално удобно за мајку и њено дете”, рекао је Чеснаков.

Како истичу организатори, учесници форума се залажу не само за законску заштиту живота детета пре рођења, него и за побољшање нивоа подршке породицама са децом. Покрет је 2015. године покренуо сопствени федерални програм „Спаси живот”, у оквиру којег се пружа психолошка и социјална помоћ женама у трудноћи које се налазе у тешкој животној ситуацији.

У септембру 2016. ову иницијативу је подржао патријарх московски и целе Русије Кирил.

Извор: Руска реч