Киргиски председник против преласка са ћирилице на латиницу у његовој земљи

Алзамбек Атамбајев необориво аргументовано објаснио зашто је против тога да се са ћириличног писма киргиског језика пређе на латинично

На форуму Алтајска цивилизација и сродни народи алтајске језичке породице, председник Киргизије Алзамбек Атамбајев иступио је против преласка са ћириличног писма киргиског језика на латинично.

Атамбајев је подсетио да су после распада СССР Азербејџан и Туркменија већ прешли на латиницу, Узбекистан прелази, а Казахстан је недавно донео одлуку да пређе на латинични алфабет.

Сваки пут када неко жели да пређе на латиницу то се објашњава тиме да је латинични алфабет писмо свих развијених земаља и да ће тај потез допринети развоју економије у земљи. Међутим, зар је Јапану и Кореји сметало њихово писмо, изјавио је Атамбајев додајући да се латиница користи у многим афричким земљама, па им то није помогло да реше проблеме везане са сиромаштвом.

По мишљњу киргиског председника покушај да се објасни прелазак на литиницу могућношћу уједињења туркијских народа није уверљив.

Зашто у нереалним сновима о стварању јединственог језика заборављамо на нашу браћу која живе у Руској Федерацији? Заборављамо на Татаре, Башкире, Алтајце, Хакасе и многе друге? Па они ће наставити да користе ћирилицу, додао је Атамбајев, преноси портал Взгляд.

Текст је објављен уз званичну дозволу портала Руска реч. Било које друго коришћење текста без специјалне дозволе Руске речи није дозвољено.

Извор: СТАЊЕ СТВАРИ / (Руска реч, 20. 7. 2017)