“СЛУЧАЈ РАЧИЋ“ БУРА У АНДРИЈЕВИЦИ ЗБОГ ОДЛУКЕ ВЛАДЕ: Саслушани иницијатори изградње

Усијање после доношења решења о рушењу споменика Пуниши Рачићу у пред његовом родном кућом у Слатини код Андријевице

 ИСПИТАН Милосав Дукић

ИСПИТАН Милосав Дукић

АНДРИЈЕВИЦА – После притисака званичне Хрватске на Црну Гору, због подизања спомен-обележја Пуниши Рачићу пред његовом родном кућом у Слатини код Андријевице, у овом месту и околини влада право усијање. Цео догађај искористиле су странке из владајуће коалиције да затраже хитно рушење споменика.

Уље на ватру долила је одлука Инспекције за заштиту културних добара Министарства културе, која је обишла споменик Рачићу и наредила његово уклањање које би у року од два дана требало да обави локална управа у Андријевици. Да је ствар отишла далеко, показало се приликом недавне поделе позива члановима Организационог одбора за подизање споменика да се јаве на саслушање Одељењу безбедности у Андријевици.

– Тачно је, добио сам позив и одазвао се. У полицији сам испитан коректно. Интересовала их је “генеза” подизања споменика. Нисмо ништа радили тајно, нити смо нашем братственику споменик подигли јер је убио Хрвате, већ због његових заслуга у ослобађању поробљених српских крајева и историјској улози коју је одиграо.

Мислим да ће полиција имати мало обимнији посао, јер нас је у Одбору 100 – каже Милосав Мишко Дукић, председник Одбора за подизање споменика Рачићу који је због злочина у скупштинској сали осуђен јединственом казном на 20 година затвора.

– Имао сам идеју да сами уклонимо споменик и сачувамо га за боља времена, али сам у мањини. Надам се да ће све проћи мирно.

ТУМАЧЕЊЕ ПРОПИСА

КАЗНА до три године затвора следује ономе ко подигне или организује подизање спомен-обележја чије подизање није дозвољено. По обичају, законодавац је остао недоречен па није јасно да ли ове законске одредбе важе само за јавне површине или и за приватне поседе, о чему је реч у “случају Рачић”.

*

Извор: НОВОСТИ