Катакомба у Бору свечано прославила храмовну славу

DSC_0165-2

Празник Светих бесребреника и чудотвораца Козме и Дамјана у нашем народу је познат и као „Свети врачи“. Овим дивним мученицима Христовим и бесплатним лекарима посвећена је катакомба у Бору. На дан њиховог спомена, 1/14. јула, катакомба је свечано прославила своју храмовну славу. Свету Архијерејску Литургију тим поводом служио је Његово Преосвештенство хорепископ хвостански и барајевски Г.Г. Наум уз саслужење: протојереја Жељка (Марића), протојереја Лазара (Секулића), протосинђела Агапита (Бичанина), протосинђела Иринеја (Ристића), јеромонаха Хризостома (Јовановића) и ђакона Горана (Калушевића). Овом свештеном сабрању је присуствовало око 70 верника. Неки од њих су се причестили Пречистим и Животворним Тајнама Христовим.

Након Литургије владика Наум је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част светих бесребреника и чудотвораца Козме и Дамјана принели старешина катакомбе протојереј Лазар и овогодишњи домаћини славе: Добрица Чакаревић и Радмила Гроздановић из Неготина. За идућу годину за домаћина се пријавио Јоксим Барбутић из Слатине.

У својој архипастирској беседи Владика Наум је најпре говорио о врлинском животу и мученичкој кончини светих бесребреника Козме и Дамјана а затим поучио присутни народ:

“Шта су искушења за веру нашу? Оно што је ветар за слабашно дрво, то су искушења за нашу веру, за нашу душу. Као што ветар јача корен дрвета тако искушења јачају нашу веру, нашу душу. Ко искушења претрпи са смирењем у њему вера јача – Господ му даје такву благодат, даје му јаку веру и свако друго добро. Господ кроз искушења куша нашу веру, проверава да ли Га волимо.

Ево, и у ово наше време Господ је допустио једно велико искушење – свејерес екуменизма. Да испита колико су му Срби верни, ко Му верно служи. Дакле, то је огањ који је Господ пустио са неба да испита шта је слама, а шта злато. Онај који је за било шта на земљи везан – за људску славу, за манастирске зидове, за чинове, ко жели да га људи хвале, да га не вређају називајући га секташем и расколником, он поклекне и издаје своју веру, своје претке и каже: „Папа је свети отац, а католици су наша браћа“, као што кажу водећи архијереји у Београдској патријаршији. А онај ко воли Господа он отворено исповеда своју веру. Срцем се верује за правду, а устима се исповеда за спасење. Дакле, верује срцем и устима исповеда да је наша вера, једина права вера, да је папство јерес, да је екуменизам свејерес, да су паписти и остали западни секташи јеретици и отпадници од Бога и да са Црквом Божјом, светом Православном Црквом, немају ничег заједничког. Такви људи су злато Христово. Ако претрпе искушења до краја Господ ће њихову веру још више ојачати и учинити да још више заблиста, као што злато јаче блиста после силнијег огња. Ето, због тога ово искушење. Благо оном ко га претрпи како треба, ко га претрпи богоугодно.“ – нагласио је владика Наум.

Уследила је трпеза љубави за све присутне. За време трпезе љубави светосавци при овој катакомби приредили су пригодни програм.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.