Свечана прослава Петровдана у Леушићима

DSC_0059-300x199

Празник светих првоврховних апостола Петра и Павла – Петровдан традиционално се саборно прославља у женском манастиру Светог Преображења Господњег у Леушићу на планини Рајац. И ове године Свету Архијерејску Литургију служио је Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије.Владици Артемију су на Литургији саслуживали: Његово Преосвештенство хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај, архимандрит Варнава (Димитријевић), архимандрит Пантелејмон (Јовановић), јеромонах Јован (Узелац), јеромонах Мартинијан (Ђурђевић), јерођакона Паладије (Матић) и јерођакон Онуфрије (Ђурђев). Oвом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 250 верника из разних крајева Србије, а многи од њих су се на Литургији сјединили са Господом кроз Свето Причешће.

Након Свете Литургије Владика Артемије је одслужио парастос српским домаћинима из Леушића и околине који су на Петровдан 1943. године убијени од немаца на Бањици. У народу су ови мученици, њих 27 на броју, познати као „Петровско робље“.

После парастоса Владика Артемије је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част светих апостола Петра и Павла принели овогодишњи домаћини славе Слободан Митић, Миле Стојановић и Љубица Ћурулић из Београда. За наредну годину за домаћина пријавило се братство Светог Јована Милостивог из Едмонтона из Канаде.

У својој архипастирској беседи Владика Артемије је најпре укратко изнео житија светих првоврховних апостола Петра и Павла а затим молитвено завршио своју архипастирску поуку:

“Вама, браћо и сестре, који сте дошли данас овде на овај свети и велики празник, нека Бог дарује снаге духовне и телесне да сви заједно истрајемо на путу светих апостола, да очувамо Веру коју су они проповедали, да останемо верни Богу Христу као што су они били верни, и тако да се надамо да када одавде пођемо да се нађемо у Царству Христа Бога нашега тамо где се и они налазе. И да са светим апостолима Петром и Павлом и осталим угодницима Божијим и ми славимо Чудесног Господа Христа са Оцем и Духом Светим кроза све векове и сву вечност. Амин.“

Уследила је трпеза љубави за све присутне коју су приредили сестринство манастира и овогодишњи домаћини славе. За време трпезе љубави приређен је пригодни програм.  Мали светосавци су том приликом појали песме посвећене светим апостолима и Косову. Професор Драгољуб Петровић је прочитао две песме: „Праг“ и „Пострадалима из Леушића 1943“.  Монахиња Марта из манастира Светог Николаја у Лозници прочитала је сведочење Ратомира Рајчевића потомка једног од мученика пострадалог те давне 1943. у Леушићима. Он се у тексту, између осталог, захваљује сестринству Преображењског манастира речима: „Добротом сестринства манастира Преображење и милошћу Божјом, Петровдан се неколико задњих година обележава онако како треба и како је одавно требало. Парастосом, у знак сећања на невино убијене. Молитвено, онако како хришћанима приличи.“

Песма “Са Косова зора свиће“ је била завршна нит овогодишњег саборовања у Преображењском манастиру.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.