Курир: Светислав Ивановић члан СНС и председник општине Ново Брдо присуствовао полагању заклетви кадета „Безбедносних снага Косова“; Стојановић: Годинама тврдим да је Ивановић „Тачијев Србин“

Светислав Ивановић, који води општину Ново Брдо, био на заклетви кадета за нову класу Безбедносних снага Косова

Светислав Ивановић, председник општине Ново Брдо на Косову, иначе истакнути члан СНС, пре три дана присуствовао је церемонији полагања заклетве кадета за нову класу Безбедносних снага Косова, које Хашим Тачи покушава да трансформише у своју војску!

На снимку ове церемоније недалеко од Урошевца, који је емитовао Глас Америке на албанском језику, види се како Ивановић ноншалантно уз смех ћаска с представницима самозване државе Косово и кадетима Тачијеве војске, преноси портал кмновине.цом.

Осим што је на челу општине по систему Републике Србије, он је и градоначелник Новог Брда по систему тзв. републике Косово. Према писању медија, Ивановић је био међу 2.000 Срба који су се колективно крајем 2015. учланили у СНС, да би касније постао и повереник Српске напредне странке за општину Ново Брдо.

У разговору за Курир, Ивановић се невешто вадио због чега је практично подржао Тачијеву војску.

– Јесте, био сам тамо, али само накратко. Замолила ме је жена да је одвезем на заклетву сину, то су комшије. Нема мужа… Нисам ни улазио унутра. Био сам у ходнику и одмах изашао… То су људи из Новог Брда – покушавао је на све начине да се извуче.

Међутим, на питање да ли је био свестан да ће бити снимљен и да ли је због тога што је урадио трпео неке последице, Ивановић је рекао:

– Па било је то безвезе, нисам очекивао… А што се тиче непријатности, ја их имам сваки дан.

Он ипак није био расположен да објасни како је истовремено и у име Владе Србије и у име приштинских институција на челу ове косовске општине.

– Е, немојте… Немам више шта да кажем… Довиђења – покушао је да се извуче пре него што је прекинуо везу.

Бивши начелник ВБА Момир Стојановић подсећа да је још пре неколико година тврдио да је Ивановић Тачијев Србин.

– Ја сам 2014. као председник скупштинског Анкетног одбора за контролу трошења буџетских пара био и у Новом Брду. Тада сам видео да има пуно Тачијевих Срба и да је један од њих управо Светислав Ивановић. Сви су се жалили на њега, али нико није смео да га дира јер су га држали Тачи и косовска влада. Оно што ми никад неће бити јасно јесте како је успео да се убаци и у институције званичног Београда кад сви знају да је потпуно лојалан Тачију?!

Он је поткупљен, потпуно је издао српске националне интересе, он је издајник! Али није он једини који седи на две столице. Шта је с председником општине Штрпце, кога је на ову функцију поставио Београд, а истовремено је члан разних косовских институција – коментарише Стојановић.

Тај случај мора да се разјасни

Пензионисани војни генерал Срета Малиновић тврди да цео случај треба испитати.

– Да ли ће Косовске безбедносне снаге прерасти у регуларни састав војске Косова, како Албанци желе, то ће се тек видети. Међутим, неопходно је испитати шта човек кога Београд поставља на чело општине, а који је и члан странке која је на власти, тражи на заклетви албанских кадета. То мора да се разјасни – коментарише Малиновић.

*

Извор: НСПМ