Манастир Светог Никите свечано прославио своју храмовну славу

DSC_0000-1

„Каква промена! И како срећна! Дотле непроходне и крваве горе скривају сада разбојнике, обраћене у монахе, питомце мира. Где беху обичаји зверова, тамо је сад лик ангела. Праведник се скрива у пећини, где је раније становао злотвор“.

Св. Павлин Нолски – Песма св. Никити Ремезијанском

Незнабожачка тама која је владала до IV века на подручју древног Ремезијана, данашње Беле Паланке, укинута је доласком на епископски престо дивног светилника Цркве Божије – Светог Никите Ремезијанског. Спомен светог оца нашег Никите Ремезијанског Света Црква прославља 24. јуна/7. јула, када прослављамо и рођење Светог Јована Крститеља – Ивањдан. Манастир епархије у егзилу у Вргудинцу посвећен је управо овом светилнику Цркве Божије. На дан његовог спомена манастир је свечано прославио своју храмовну славу. Свету Архијерејску Литургију тим поводом служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије уз саслужење: архимандрита Варнаве, архимандрита Пантелејмона, протосинђела Игњатија, протосинђела Варсануфија, протосинђела Јакова, јеромонаха Натанаила, јеромонаха Јована, јеромонаха Хризостома, јереја Далибора и јерођакона Паладија . Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 150 верника. Многи од њих су се причестили Пречистим и Животворним Тајнама Христовим.

Након Литургије владика Артемије је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част Светог Никите Ремезијанског принели сестринство манастира и овогодишњи домаћини славе Милена Јанковић и Ратка Ранчић из Београда. За следећу годину пријавиo се Милован Миловић из Прокупља.

Верном народу се архипастирском беседом обратио владика Артемије:

„Свети Јован Претеча је живео тако да није имао ни куће ни крова над главом, ни кору хлеба, ни било кога од своје родбине, живео је као дете у пустињи и одрастао до зрелога човека, до тридесете године своје. Чиме се он хранио? Каже Свето Писмо:„акриде је јео и дивљи мед, од дивљих пчела што је налазио“, и то је била његова храна. У зрело доба чуо је Божији глас који га је упутио на реку Јордан да тамо крштава народ крштењем покајања, уствари, да испуни намену која му је дата, да припрема пут Господњи, припрема народ за примање Господа Христа. Шта је Свети Јован проповедао народу? Врло кратку беседу је држао – „Покајте се јер се приближи Царство Небеско“ . То је било оно што је народу тада било неопходно, што је и нама, браћо и сестре, неопходно а то је – покајање. Покајање за наше личне грехе, покајање пред Богом што смо Бога увредили , својим  неделима, својим рђавим делима, што смо брата свога ожалостили и увредили, покајање за све оно што није по закону Божијем, јер само кроз покајање ми добијамо благодат Божију која нас даље води и руководи и припрема за Царство Небеско.

Упоредо, дакле, са светим Јованом Претечом, данас света Црква, посебно овај манастир, слави једнога дивнога угодника Божијега из четвртог-петог века – Светога Никиту Ремезијанског који је био епископ овоме крају Рeмезијану, то је Бела Паланка сада. Он је пролазио овим крајевима, проповедао Јеванђеље Божије, певао у славу Божију, постаје химна којом се Бог слави, а Бог је њега прославио и удостојио да буде његово име забележено у књизи живих на Небесима, и да се његов спомен помиње и прославља свуда по овоме свету.“

Празнична радост настављена је трпезом љубави коју је, заједно са овогодишњим домаћинима, припремило сестринство манастира. За време трпезе љубави приређен је пригодни програм.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.