Четворка из ОВК предводила погром

Италијански тужилац Еулекса означио кривце за насиље на КиМ у марту 2004. године, Подршка високо рангираних терориста, потоњих политичких лидера
 Последице погрома у селу Свињаре

Последице погрома у селу Свињаре

ТУЖИЛАЦ међународне мисије Еулекс на Косову, Италијан Данило Качарели, затражио је хапшење организатора и учесника у мартовском насиљу на Космету 2004. Како су јуче пренели приштински медији, Качарели је означио групу бивших припадника ОВК као „кључне организаторе“ мартовског погрома. Реч је о Бедрију Краснићију, Аљбану Диздарију, Бајраму Кичмарију и Фаику Краснићију. Они су, према оптужници исписаној на 41 страни, наређења добијали од високо рангираних команданата ОВК, који су у међувремену заузели важне политичке позиције на Косову.

– Група која је организовала мартовско насиље, формирана крајем 2000. године, учинила је то с намером да отпочне тајни рат ради преузимања целе територије Косова насељене Албанцима – наводи се у извештају тужиоца и додаје да су припадници ове групе коју су предводила четворица бивших припадика ОВК били укључени у неколико убистава, терористичких напада, заседа, отмица и бројних насилништава…

Они су, како се наводи у извештају, били кључни играчи у организовању и спровођењу нереда од 17. до 19. марта. Истрага је дошла до доказа да је та група имала на располагању десетине „калашњикова“, ручних граната, митраљеза калибра 12,7 милиметара, што је, како се наводи, допремљено из Албаније.

Погром над Србима на Космету 2004. трајао је од 17. до 19. марта. Албанци су насиљем реаговали на утапање два албанска дечака у селу Чабра на северу Космета, за шта су окривили Србе, а касније се испоставило нетачним. У незапамћеном дводневном насиљу убијено је 18 људи, из домова је прогнано око 4.000 Срба, уништено више од хиљаду српских домова и око 130 верских објеката. За све то још нико није одговарао.

УБИСТВО УНМИКОВИХ ПОЛИЦАЈАЦА

ОПТУЖНИЦА италијанског тужиоца објављена је неколико дана пошто је група Албанаца ухапшена због убиства двојице Унмикових полицајаца, неколико дана после мартовског погрома, 23. марта 2004. недалеко од Подујева.

*

Извор: Новости