Политика: Зашто Ештонова инсистира да у Брисел дође и Вучић

Izdajnici zajednoУочи осме рунде дијалога Београда и Приштине, Запад је обновио позив првом потпредседнику владе Александру Вучићу да присуствује бриселским преговорима. Упућени дипломатски извор је за „Политику” потврдио да Вашингтон и Брисел инсистирају да се српском преговарачком тиму, који предводи премијер Ивица Дачић, прикључи и Вучић. Званичне потврде, додуше, није било, али је Маја Коцијанчич, портпаролка високе представнице Кетрин Ештон, уз опаску да они не одлучују о саставу делегација, рекла за Танјуг да би Ештонова била „одушевљена” да Вучић дође са Дачићем. У америчкој амбасади у Београду тврде да они нису у позицији да позивају било ког учесника или представника на те разговоре.

Вучић, речено је у његовом кабинету, још размишља да ли ће 2. априла бити у преговарачкој екипи. Одлуку ће, наводи се, донети после консултација са председником Томиславом Николићем и премијером Дачићем, а начелно сматра да његово присуство у Бриселу није неопходно.

У периоду између пете и шесте рунде разговора Вучићу је, да подсетимо, приликом посете Берлину, према незваничним информацијама, речено да Немачка инсистира на његовом већем учешћу у вези са косовским питањем. Иако је тада, као и данас, његов одговор био да је „довољан” Дачић, ипак, уследило је његово веће ангажовање у вези са косовским проблемом. Тако је, на позив Ештонове средином овог месеца са председником Николићем и премијером Дачићем боравио у Бриселу.

Коментаришући поруку из Вучићевог кабинета да је њему важнија суштина предстојећег састанка од форме тог састанка, Огњен Прибићевић, некадашњи амбасадор Србије у Немачкој, не искључује могућност да се Вучић нађе тамо, и то из два разлога: „Прво, зато што је свестан одговорности коју има, а друго, јер то представља политички изазов да се допринесе решењу, без обзира на то што то носи бројне ризике”.

Чему толико инсистирање Запада на Вучићевом присуству и колико је његова пресудна у одговору Београда на предлоге у вези са Косовом тим пре што коначну реч о договору треба да да парламент?

У неколико наврата показало се да премијер у кључним моментима најпре консултује Вучића. Тако је у завршници седме рунде дијалога, пре девет дана, због спорних предлога Брисела, био на сталној телефонској вези са њим. У сталном контакту са првим потпредседником је и у оквиру редовних састанака државног врха о потезима у Бриселу.

Тројица кључних „играча” у државном врху, Николић, Дачић и Вучић, упорно понављају да нема разлике међу њима и да се Србија у Дачићевом лику у Бриселу појављује са јединственим ставом. Поједине њихове изјаве, међутим, нису увек ишле у прилог овој тврдњи. „Искакања” су на крају ипак успешно „пеглана”.

Премијеру и првом потпредседнику владе, према признању Дачића, понекад није било нимало лако да у оно на шта су њих двојица били спремни убеде председника. Подсетимо, из Николићевог предлога платформе за преговоре избачени су неки врло битни делови који су, објашњено је, били претња по наставак европских интеграција Србије.

У СПС-у не виде ништа спорно уколико се уз њиховог лидера као, до сада главног преговарача, појави и Вучић. Бранко Ружић, председник Извршног одбора СПС-а, каже да је најважније да је државно јединство демонстрирано на састанку са Ештоновом у Бриселу.

„Овај позив Вучићу треба сагледавати у светлу неоспорно преузете одговорности свих државних функционера, пре свега, премијера, председника и првог потпредседника. Вучићево учешће само може да ојача позицију Србије на тој осмој рунди преговора и да допринесе нашем државном ставу и циљу”, каже Ружић.

Прибићевић нема дилему да Запад врло добро зна да се одлуке у вези са Косовом доносе у оквиру „тројке”, али наглашава да је Запад свестан тежине проблема, са унутрашњополитичког становишта, те да им је циљ да обезбеде консензус на лицу места.

„С обзиром на тежину целе ствари и озбиљност проблема, Вашингтон и Брисел, односно Берлин, желе да Вучић буде присутан и да он тим својим присуством покаже да се и главна, највећа странка у Србији слаже са ставовима које износи Дачић. Није реч о томе да је то спорно, али они желе да отклоне сваку могућност да ово питање после тога буде унутрашњополитичко питање око којег ће се странке у Србији разликовати. Вучићево присуство тамо би визуелно и физички показало да постоји јединство око тога”, каже Прибићевић и додаје да је то наставак политике коју је Ештонова применила када је звала сву тројицу у Брисел. На основу тога што Запад сада позива Вучића, он закључује да је договор могућ.

А шта ако би Дачић „затегао” у Бриселу, а Вучић био попустљивији, на чијој страни би се онда нашла скупштинска већина?

Прибићевић, без дилеме, одговара. „Како се договори Вучић, тако ће гласати огромна већина, зато што ће се он договорити са Вашингтоном и Бриселом”.

Б. Чпајак, Ј. Церовина / НСПМ