Римски архијеретик са радошћу долази у Црну Гору, поздравио интензивирани екуменизам на свим нивоима


Pope Francis pauses after he bestowed the Pallium, a woolen shawl symbolizing their bond to the pope, to 35 Archbishops, during a mass in St. Peter’s Basilica, at the Vatican, Saturday, June 29, 2013. (AP Photo/Gregorio Borgia)

Министар “вањских“ послова Црне Горе Срђан Дармановић боравио је 21.  у званичној посјети Светој Столици гдје се срео са папом Фрањом.

Дармановић је истакао да Црна Гора изузетно уважава духовни и морални углед Свете Столице и њену активну и конструктивну улогу у решавању глобалних политичких, економских, еколошких и других питања. Позитивно је вредновао залагање папе Фрања за мир, правду и једнакост међу људима, јачање улоге породице и владавине права, његову борбу против тероризма, корупције и организованог криминала, као и активности на плану упућивања помоћи неразвијеним земљама и сиромашнима“, наводи се у саопштењу МСП.

Дармановић је имао одвојене састанке са кардиналом Пјетром Паролином, државним секретаром Свете Столице, и монсињором Полом Ричардом Галагером, секретаром за односе Свете Столице са другим државама.

На састанку са државним секретаром Паролином изражено је обострано задовољство билатералним односима Црне Горе и Свете Столице, које, како је констатовано, карактерише одсуство отворених питања, као и суштински и интензиван политички дијалог на високом и највишем нивоу.

Дармановић уручио је државном секретару Паролину писмо црногорског предсједника Владе Душка Марковића којим га позива да у наредном периоду посјети Црну Гору, што је са задовољством прихваћено.

Разговарано је и о неопходности доследног поштовања традиционалних друштвених вриједности и уважавања различитости и, у том контексту, интензивирања екуменског дијалога.

На састанку министра Дармановића са Полом Ричардом Галагером, секретаром за односе Свете Столице са другим државама, исказана је обострана заинтересованост за реализацију иницијативе отварања резидентног представништва Свете Столице у Црној Гори и оцијењено да би то представљало додатни импулс даљем унапређивању билатералних односа на свим нивоима.

Такође, двије стране су констатовале да имплементација Темељног уговора између Црне Горе и Свете Столице представља солидну основу за даље продубљивање и јачање традиционално добрих и пријатељских веза двије државе, чему немјерљив допринос дају засиједања Мјешовите комисије.

Током разговора, размијењена су и мишљења о модалитетима даљег поспјешивања сарадње у областима од заједничког интереса – културе, архивистике и религиозног туризма.

Портал УЈЕДИЊЕЊЕ подсјећа да Мјешовиту комисију чине представници СПЦ и Римокатоличке цркве. Делегацију СПЦ предводи митрополит цетињски Амфилохије.

 

 

 

Извор: Уједињење