Напад на девојку покренуо протест у Шикари

31118 - Protest građana u Šikari (14. jun 2017) - 1

Синоћ је код дома у Шикари организовано протестно окупљање грађана, који кажу да је ситуација са мигрантима постала неподношљива.
„Криза” у Сомбору „пукла је” након јучерашњег насртаја групе миграната на седамнаестогодишњу девојку. Инцидент, за који Шикарчани кажу да није први, био је окидач за организовање протеста, који ће, по најавама окупљених, бити настављен до потпуног решавања проблема са мигрантима. Нови скуп заказан је за данас са почетком у 19 сати. Стотињак грађана, углавном становника овог дела града, су полицијским службеницима, односно представницима месне заједнице Горња Варош још једном указали на понашање „нових становника” Сомбора. Учесници протеста су навели да се све више плаше и да захтевају да им се обезбеди сигурност, а појединци су забринути толико, да више ни деци не допуштају да се играју на улици. Како наводе грађани, новонасељени младићи из азила праве све више проблема, улазе у дворишта, све чешће ноћи проводе пред кућама на Шикарском путу, не марећи за молбе грађана да се утишају, склоне испод прозора и престану да ремете јавни ред и мир. Миле Сузић, начелник Одељења полиције ПУ Сомбор, је окупљеним становницима Шикаре обећао да ће мигрантима ограничити изласке увече као и да ће им забранити кретање у групама по граду. Учесници грађанског протеста у Шикари су позвали надлежне у локалној самоуправи да се најзад укључе у решавање проблема који тиња већ месецима, а о коме су, у виду петиције, обавестили носиоце власти.
Тренутно у Привременом прихватном центру у Сомбору у Шикари тренутно борави 395 мигранта, углавном из Пакистана и Авганистана. Како је пре недељу дана у Сомбору Ненад Иванишевић, државни секретар у Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, неће бити даљег проширења капацитета ни у једном прихватном центру у Србији.

Извор: Соинфо