ПЛАН ЈЕ БИО ДА БУДЕ ДРУГОРАЗРЕДНА ДРЖАВА: Како је Русија од земље на коленима постала данашња светска сила

Фото: Sputnik/ Виталий Аньков

Између Русије 1990. и ове данашње разлика је као између неба и земље, тако да та држава има шта да слави овог 12. јуна, каже за Спутњик политички аналитичар Александар Павић поводом Дана Русије.

Русија је била на коленима 1990. године и сматрано је да ће у новом добу које долази Русија да буде интегрисана у тај нови либерални светски поредак као нека другоразредна држава која ће се прилагођавати западним стандардима.

„Очекивало се да ће Русија једноставно преписивати све оно што је доказано и што је однело победу у Хладном рату. Једна држава другог реда која једноставно треба да постане налик на све друге државе који су опет вазалне државе у односу на центар империје“, каже Павић.

Он указује да је данашња Русија фактор који је незаобилазан у светским размерама. Довољно је јака да се прави не антисовјетска него антируска хистерија на Западу, што довољно говори о њеној јачини.

„Без ње не може да се оствари ни мир нити било какав прави договор ни у Европи ни на Блиском истоку ни у Африци, нити било где“, каже Павић и додаје да је Русија озбиљно кренула евроазијским вектором, успоставила је историјски добре односе са Кином, што врло брине англоамерички и западни свет. На питање због чега и после три година од присаједињења Крима Русији Запад одбија да прихвати ту чињеницу, Павић каже да је то за њих огроман пораз.

„И кад би то прихватили јавно, они би сами себи нанели штету и у сопственој и у глобалној перцепцији. Они једноставно морају да истрајавају прво на томе да нису изгубили Крим, и друго — да је Русија агресор“, каже Павић.

Он сматра да је јако важно да се и даље држи вештачка тензија на европском континенту и указује да та тензија постаје јако опасна.

„Крим је за њих највећи доказ да су Руси агресори и да они упорно само једва чекају да анектирају нечију територију. Тако држе балтичке земље у страху, тако држе НАТО на окупу, тако држе Американце — тиме што кажу, па ето, Русија је прогутала Крим, ако нешто не предузмемо сутра ће да прогута остатак Украјине, прексутра балтичке државе, па Пољску, на крају ће да прогута целу Европу“, каже Павић за Спутњик.

То делује детињасто, сматра Павић, и додаје да Запад већ неко време води детињасту пропаганду, али да је то све што има, тако да су за њега Крим и та фикција око тога да Крим није део Русије врло битна за опстанак у садашњем облику.

*

Извор: Искра