Терор у Лондону: убијено седам грађана и тројица нападача

(Фото Ројтерс)

ЛОНДОН – Начелница лондонске полиције Кресида Дик изјавила је да је преминула и седма жртва синоћњег напада у британској престоници који су извела тројица нападача на Лондонском мосту и пијаци Бороу, касније убијени у окршају са полицијом, преноси АФП. „Сада је нажалост потврђено да је седморо грађана страдало”, рекла је начелница.


(Фото Ројтерс)

Британска полиција је јутрос првобитно саопштила да је најмање шест људи убијено синоћ у нападу у центру Лондона, преноси Ројтерс.

Наведено је да су нападачи улетели возилом међу пешаке на мосту, а потом ножевима напали људе на подручју пијаце Бороу. Према наводима лондонске Хитне службе, 48 рањених је примљено у пет болница широм британске престонице, а лакше повређенима је помоћ пружена на лицу места.


(Фото Ројтерс)

„Наоружани полицајци су веома брзо и храбро реаговали и сукобили се са тројицом осумњичених мушкараца који су упуцани и убијени на пијаци Бороу. На жалост, поред тога је преминуло још шест људи”, казао је шеф британских антитерористичких јединица Марк Роули.


(Фото Ројтерс)

Он је навео да су „полицајци упуцали осумњичене осам минута након првог примљеног позива (за помоћ)”, као и да су „осумњичени носили нешто налик на прслуке с експлозивом за које се касниеј испоставило да су лажни”.

Власти су путем Твитера објавиле да су током ноћи три лондонске болнице биле блокиране како би „пацијенти, родбина (рањених) и особље били безедни”.

Лодонска полиција саопштила је да су инциденти на Лондонском мосту и пијаци Бороу проглашени за терористичке нападе, док трећи инцидент који се догодио у делу града Воксхол са њима није повезан, преноси Ројтерс. Полиција наводи да је у трећем инциденту реч о убадању ножем, али се не доводи у везу са тероризмом.

Они су инцидент на Лондонском мосту, као и убадање ножем које се догодило на пијаци која је позната по ноћном животу, прогласили за тероризам. Би-би-си наводи да су присталице Исламске државе поздравиле ноћашње инциденте на друштвеним мрежама, али још нико није преузео одговорност за

Меј захвалила полицији и спасиоцима

ЛОНДОН – Британска премијерка Тереза Меј рекла је да се инцидент у Лондону третира као потенцијални акт тероризма. „Након нових информација добијених од полиције и безбедносних званичника, могу да потврдим да се ужасни инцидент у Лондону третира као потенцијални акт тероризма”, казала је Меј, само нешто више од четири дана уочи избора заказаних за 8. јун, преноси Ројтерс.


(Фото Ројтерс)

„Ово је истрага која се брзо креће”, додала је Меј. „Желим да изразим огромну захвалност полицији и службама за хитне интервенције које су на лицу места. Наше мисли су са онима који су се нашли усред ових ужасних дешавања”, рекла је британска премијерка. Она ће председавати састанку владиног безбедносног комитета Кобра. Амерички председник Доналд Трамп је обавештен о инцидентима у Лондону и понудио је помоћ.

Најављене оштрије мере против терориста

ЛОНДОН – Британска премијерка Тереза Меј оштро је осудила терористички напад у Лондону, у којем је погинуло седам, а повређено 48 особа, и позвала на чвршћи став према екстремистима у Великој Британији.

„Доста је било”, рекла је Мејова на конференцији за новинаре поводом трећег смртоносног напада у Великој Британији од марта, и навела да су многи од 48 повређених животно угрожени. Она је рекла да су оштрије мере потребне јер „тероризам рађа тероризам” и нападачи копирају једни друге.


(Фото Ројтерс)

Премијерка је навела да скорашњи терористички напади у Лондону и Манчестеру нису повезани, али да њих повезује „јединствена зла идеологија”, према којој западне вредности нису у складу с исламом.

Она је додала да је британска полиција осујетила од марта пет озбиљних завера за нападе. Тереза Меј позвала је и на темељнију контролу сајбер простора како екстремисти не би могли да га користе. Она је додала да ће предизборна кампања бити настављена у понедељак и да ће парламентарни избори бити одржани у четвртак 8. јуна. (Бета-АП)

Градоначелник Лондона: Кукавички напад

ЛОНДОН – Градоначелник Лондона Садик Кан изјавио је јутрос да је синочњи напад у центру британске престонице био „намеран и кукавички”, као и да ће данас имати састанак посвећен безбедности са премијерком Терезом Меј, преноси Ројтерс.


(Фото Ројтерс)

„Још увек не знамо све детаље, али ово је био намеран и кукавички напад на невине становнике Лондона и посетиоце. Најснажније га осуђујем. Не постоји било какво оправдање за оваква варварске акције”, рекао је Кан. (Танјуг)

Очевидац: Комби циљао људе на мосту, скаменио сам се

ЛОНДОН – Очевидац Марк Робертс, који се нашао на Лондонском мосту током синоћњег напада у којем је убијено најмање шест особа, изјавио је да је деловало као да је комби циљао људе на мосту.

„Изгледало је као да је циљао групе људи. Скаменио сам се јер нисам знао шта да урадим. Било је страшно. Размишљао сам: Куда да трчим како бих побегао?” рекао је 53-годишњи Робертс. Он је казао да је комби након тога кренуо на другу страну моста, пре него што је ударио девојку и да је у том тренутку „помислио да се изнова дешава вестминистерски напад”.

„Видео сам шест особа да леже на земљи и не померају се. Било је група људи који су помагали онима на земљи. Након тога чуо сам нешто што је звучало као пуцањ из правца пијаце Бороу”, рекао је он. (Танјуг)

Викали су: Ово је за Алаха!

ЛОНДОН – Очевидац Џерард који је сведочио синоћњем нападу у Лондону где је убијено седам особа, а повређено 48, рекао је да су нападачи узвикивали: Ово је за Алаха!.

„Трчали су и узвикивали: Ово је за Алаха!. Изболи су једну девојку можда 10 – 15 пута”, рекао је Џерард за Би-би-си, наводећи да је покушао да их спречи бацајући флаше, столице и остале предмете на њих. (Танјуг)

Четворица приведена у полицију

ЛОНДОН – Британска полиција је привела четири особе, након што је претересла објекат у коме је становао један од починилаца синоћњег напада у Лондону, јавља Скај њуз. Приведена су четири мушкарца, а у први мах приведена је и једна жена која је одмах пуштена.

Прама новодима једног од суседа, полиција им је показла фотографију осумњиченог, који подесћа на једног од њихих суседа.  Комшије су навеле да је тај сусед пријатна особа, која се понашала лепо са децом и помагала бескућнике.

Британска полиција је саопштила да је најмање седам људи погинуло, а 48 повређено синоћ у нападу на Лондонском мосту, који су извеле три особе убијене потом у обрачуну са полицајцима. (Танјуг)

Међу повређенима нема српских држављана

ЛОНДОН – За сада нема информација да међу повређенима у нападу у Лондону има државаљана Србије, рекао је данас за Танјуг амбасадор Србије у Великој Британији Огњен Прибићевић.

„Ми смо од јутрос у сталном контакту са британском полицијом и они су нам рекли да за сада немају информацију да међу повређенима има српских држављана. Амбасада ће наставити да прати ситуацију”, рекао је Прибићевић. (Танјуг)

Путин осудио напад и изразио саучешће

МОСКВА  – Руски председник Владимир Путин осудио је напад у Лондону у којем је убијено шест људи, назвавши га „терористичким” и упутио „дубоко саучешће” британском народу, саопштио је Кремљ.

„Путин изражава дубоко саучешће британском народу и осуђује терористички напад изведен пре неколико сати у Лондону”, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков руским новинским агенцијама, преноси АФП. (Танјуг)

Вучић упутио саучешће краљици Елизабети Другој

Председник Србије Александар Вучић упутио је писмо саучешћа британској краљици Елизабети Другој после синоћњег терористичког напада у Лондону који је назвао „стравичним”, наводи се у саопштењу медијске службе председништва.

„Бруталност којом су почињени упозорава нас да мрачне силе не презају од тога где ће и када да искажу мржњу и насиље. На нама је велика одговорност да одлучном борбом против тероризма одбранимо заједничке вредности и нашим грађанима омогућимо живот без страха”, написао је Вучић у писму. (Бета)

Занијер и Курц снажно осудили напад на цивиле у Лондону

БЕЧ – Напад на недужне цивиле у неселективним насилним делима је неприхватљив и никада се не може оправдати, саопштили су генерални секретар ОЕБС-а Ламберто Занијер и председавајући ОЕБС-у и министар спољних послова Аустрије Себастијан Курц, дан после терористичких напада у Лондону.

Занијер и Курц изразили су саучешће породицама жртава, а повређенима пожелели брз опоравак, саопштио је ОЕБС.

„Шокиран сам и огорчен због терористичких напада у Лонодну. Уместо да реагујемо онако како терористи желе, морамо се обавезати да ћемо се заједно успротивити тероризму и насилном екстремизму. ОЕБС не штеди напоре у том заједничком подухвату”, поручио је Занијер.

Курц је најоштрије осудио „нападе на недужне људе, који су уживали у суботњој вечери у центру Лондона, као покушај усађивања страха у наша друштва”.

„Заједно ћемо штитити наша отворена друштва, наш начин живота и наше заједничке вредности, и појачати међународну сарадњу у циљу супротстављавања свим облицима насилног екстремизма и тероризма”, поручио је председавајући ОЕБС-у.

Најмање седам људи је погинуло, а 48 повређено синоћ у нападу на Лондонском мосту, који су извеле три особе, које су се потом одвезле до оближње пијаце Бороу где су почеле да убадају људе ножем, али су убрзо убијене у обрачуну са полицајцима. (Танјуг)

Лондон: 21 од 48 рањених је у критичном стању

ЛОНДОН – Од 48 људи, колико их је рањено у терористичким нападима који су протекле ноћи изведени на Лондонском мосту и оближњој пијаци Бороу, 21 особа је у критичном стању, саопштила је данас Национална здравствена служба Енглеске.

Рањени су, после напада, пребачени у пет болница у британској престоници, наводи „Скај њуз”.

У међувремену, британска влада је данас саопштила да ће Британија у уторак у 11.00 сати одржати минут ћутања за жртве напада.

У синоћним терористичким нападима, које су у центру Лондона извеле три особе газећи пешаке на Лондонском мосту и потом убадајући људе ножем код пијаце, убијено је седам особа.

Британска полиција је данас ухапсила 12 особа у Баркингу у источном Лондону у вези са синоћним нападима, а тренутно претражује стан у Источном Хаму, такође у источном делу престонице.

Ројтерсов фоторепортер јавља са лица места да је око стамбене граде, где се налази тај стан, постављен полицијски кордон и да је присуство полиције јако. (Танјуг)

*

Извор: Политика