Одговор покрету „ДВЕРИ“ поводом отвореног писма упућеног СА Сабору СПЦ

dveri„Касно Марко на Косово стиже“

Драги „дверјани“ да нисте мало са овим отвореним писмом закаснили? А не само да сте закаснили већ и покушавате да саградите нешто што је осуђено на пропаст. Да појаснимо:

У вашем отвореном писму СА Сабору СПЦ у коме наводите неколико меморандума и одлука СПЦ који су чували и очували Косово и Метохију у саставу државе Србије нисте нигде поменули Епископа Артемија, који је ако нисте упознати духовно и материјално обновио епархију рашко-призренску и косовско-метохијску. Од момента када је изабран за Епископа рашко-призренског па до момента када је прогнан са Косова и Метохије, Епископ Артемије је био један од најактивнијх учесника духовне и националне борбе у Срба на КиМ. Ви то нисте нигде поменулу у своме ионако закаснеломе писму. За вашу информацију Епископ Артемије је заједно са Србима у организацији СНО „СРБИ НА ОКУП“ повео народ на Јариње и донео проглас о окупацији још 17 септембра 2011. године. Специјалне јединице полиције и жандармерија Србије су зауставиле све аутобусе и аутомобиле који су се упутили ка Јарињу и вратили назад ка централној Србији. Где сте били тада да подржите ту идеју и борбу коју сада презентујете као вашу опцију којом „трубите“ са великим закашњењем на узбуну.

Од кога господо „дверјани“ тражите да поведе народ на Јариње? Од кога? Од Патријарха који и сам подржава преговоре између државе Србије и националне мањине (шиптара) као себи равном преговарачу и то на територији неке западне земље. Да вас подсетим да сте и ви такође подржавали ткзв. преговоре Београда и Приштине и то у документу „Смернице Двери за утврђивање државне платформе за будуће преговоре делегације Србије са представницима Приштине“.

Није могуће са оболелом црквеном јерархијом, каква је сада јерархија наше СПЦ бранити Косово и Метохију. Та јерархија је прво позвана да брани веру православну па тек онда Косово и Метохију. Она не само да не брани веру, већ отворено уводи јерес у нашу цркву и није нормално очекивати од те и такве јерархије да, како ви кажете „поведе народ у духовни устанак за одбрану наших светиња“. Па та иста јерархија је уклонила живог и здравог Епископа Артемија, о коме говоре дела, а не речи, колико плодова духовних, материјалних, монашких и других је уградио у косовске светиње и у Србе широм Косова, Србије и целе васељене.

Ви „дверјани“ као да не живите у Србији и не знате да је Црква већ показала јасан глас и став по питању Косова и Метохије. Ако нисте довољно информисани, узурпатор трона епархије рашко-призренске Теодосије својим деловањем на КиМ предњачи у признању Косова као независне државе, „благосиљајући“ монаштву и свештенству епархије да узима документа квази државе Косово, користећи фондове квази државе Косово за обнову и изградњу нових објеката епархије, признајући „Тачијеве Србе“ за легитимне представнике Срба са КиМ и много тога другог. Е то је „дверјани“ став СПЦ по питању Косова и Метохије, а то је: да је Косово независно и да ми ту треба да извучемо појединачне користи. То је став „после мене потоп“, а то није здрав став, али је за нас који живимо на Косову и Метохији и који смо нажалост сведоци наше пропасти, логичан јер долази од, као што рекох не почетку овог одговора „болесне јерархије СПЦ“. Од тако оболеле јерархије се треба чувати да се не заразите јеретичким вирусима, а никако кретати у „духовни устанак“ који поменусте у вашем писму СА Сабору СПЦ.

Да закључимо: Ваше писмо је промашено и удворничко, папољубцима и одступницима од вере и светолазаревског завета, гонитељима законитог косовског Владике, лишено сваке озбиљности и силе, као уосталом и све до сада што је дошло од ових „дечака“, како их давно назва О. Симеон Виловски.

Милан Јездић, уредник портала „СРБИ НА ОКУП“