У Храму Христа Спаситеља у Москви одликовани јеретици

Папа Франциско и руски патријарх Кирил (Фото: Политика)

Москва – Патријарх московски и целе Русије Кирил, после сусрета с представницима Римокатоличке „цркве“ у Храму Христа Спаситеља у Москви, поклонио је римском папи Фрањи икону Светог Николе, а такође и своју медаљу.

„Желео бих, Ваше високопреосвештенство, да Вас замолим, да ову стару икону Светитеља – Чудотворца Николаја предате као поклон свјатјејшем Фрањи, папи римском, а такође и орден који је повезан са мојим патријарашким служењем“ – рекао је патријарх, обраћајући се надбискупу Барија Франческу Какучију.

Како су агенцији РИА Новости појаснили у патријаршијског служби за информисање, патријарх је понтифу на дар послао „стару икону Светитеља, насликану по руској традицији“.

Самом надбискупу Франческу, у знак сећања на његов боравак у Москви, предстојатељ РПЦ такође је поклонио велику икону Светог Николе, и одликовао га црквеним орденом Преподобног Серафима Саровског I степена.

Осим тога, настојатељ базилике Светог Николе у Барију, Чиро Капотосто, био је награђен орденом Преподобног Серафима Саровског II степена, а гувернер провинције Апулија Микеле Емилиано – истим орденом, али III степена. Како се каже у патријарховом указу, поменути инострани гости, али и неки други, удостојени су ових награда „у знак пажње за њихово ангажовање око преноса моштију Светог Николе Чудотворца“ из Италије у Русију.

По речима Какучија, пренос моштију Светитеља у Русију јесте „јединствен догађај од времена поделе Цркве“. Он је додао да је „папа Фрањо такође више пута у разговору са њим наглашавао ‘важност тог догађаја’, називајући га јединственим“.

„Практично, до нас сваки дан стижу молбе да поделимо реликвије – мошти Светог Николе, и зато ово, што се догодило – пренос моштију у Русију, – јавно показује одређени привелеговани статус наших односа – односа и са Руском Православном Црквом и лично са Вама, Ваша Светости“, – рекао је Какучи, обраћајући се патријарху Кирилу.

У сусрету који је поводом преноса моштију Светог Николаја Чудотворца одржан у просторијама Храма Христа Спаситеља, учествовали су такође и председник Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије митрополит волоколамски Иларион, апостолски нунције у Руској Федерацији , градоначелник Барија Антонио Декаро, као и други представници Руске Православне Цркве и Римокатоличке „цркве“.

 

 

 

Извор: Васељенска