„Томина издаја тежа од Хага“

n seseljИако избегава јавност, Никола Шешељ (29), најстарији Војислављев син, ипак је пристао да са читаоцима „Вести“ подели своја сазнања, утиске и доживљаје о оцу, његовој хашкој судбини, породичним и политичким пријатељима, издаји, плановима…

Прича се да би ваш отац почетком лета могао да се врати у Србију, припремате ли му дочек?
– Нико не би био срећнији од мене да се то деси. Међутим, не верујем у добре намере Америке и лажног суда у Хагу, али ни српској издајничкој власти коју предводе они које је створио мој отац, а они га издали за шаку долара и привилегије.

Како је он поднео ту издају?
– Током свих ових година Војислав је преживео свашта, неколико хапшења, робијања по зеничком затвору преко гњиланског и Централног затвора у Београду, али од свега је најтеже поднео кумовску издају!

Колико сте се дружили са Томом Николићем, крсним кумом ваших синова Војислава и Љубодрага?
– Тому сам, чак и док је био уз скуте мог оца, виђао повремено. Био сам клинац и није ме баш занимало да седим са старијима. Прихватио сам га као искреног очевог пријатеља. Али кад ми је највише требао, кад сам, након очевог одласка у Хаг, убрзано сазревао, Томе нигде није било. Чак ни у кабинету председника СРС-а, а камоли код нас у Батајници!

Цена победе

Лажни сведоци, брифинговани и обучавани код хашких тужилаца и истражитеља су један за другим признавали лажи и до детаља откривали којим су притисцима били изложени. Као антологијски снимак о виртуозности сведока вештака остаће убележен Обершал, који је од себе направио будалу! Мој отац је победио Хашки трибунал, али то га је коштало здравља, оцењује Никола.

Правичан човек и нежан отац

Мог оца српска јавност доживљава погрешно и кроз призму медија, који му никад нису били наклоњени. Војислав је нежан, толерантан и праведан, прави човек из народа. Исти је и као родитељ, каже Никола.

Како сте доживели одлазак оца у Хаг и подизање оптужнице?
– Прво сам био у неверици. Тата се никад не би скривао и бежао од одговорности, а Хаг је схватио као изазов части и одбрану државе и народа. Нисам имао дилему да ће на њему својствен начин судијама да саспе истину – да је Хашки трибунал лажни суд и продужена рука америчке администрације која је разбијала нашу државу и убијала Србе током НАТО агресије.

Десет година је прошло, хоће ли по повратку Шешељ наставити да се бави политиком?
– Наравно, политика је његов живот. Ако је правде и Бога, време је да се врати кући, у Србију, и да рашчисти ову доаћу политичку багру која крчми државу и харачи народ!

Ј. Олуић – Вести