Данајски дарови Русији

Москва, престоница Русије, ових дана је у центру пажње црквених и светских медија који извештавају о „историјском догађају“ доласка моштију светог Николаја Мирликијског, једног од најпоштованијих у православном свету, из италијанског града Бари у којем се налази од 1087. године.

Руски црквени портали извештавају да је овај догађај резултат прошлогодишњег сусрета руског патријарха Кирила и римског папе Франциска на Куби. Подсећамо да је у фебруару 2016. године мимо свих најава и протокола уприличен сусрет римског папе и руског патријарха у Хавани, на Куби и да је том приликом потписана заједничка декларација која је у Русији међу свештенством и народом изазвала додатни револт након усвајања екуменистичких докумената у Шамбезију као предлога докумената за потоњи Сабор на Криту. Сусрет до којег је дошло обележиле су смутње међу руским свештенством и народом који су тај сусрет са потписивањем заједничке декларације препознали као „Хаванску унију“ и многи од њих, након годинама нагомиланих скандала са екуменисањем, оградили се од патријарха применом канона 15. Прво-другог Цариградског сабора који омогућава православнима да се ограде од надлежног епископа уколико он јавно исповеда јерес осуђену од Васељенског сабора или Светих Отаца.

Вест о доласку кивота са моштима светог Николаја Мирликијског, представници Московске патријаршије покушавају да искористе као оправдање сусрета на Хавани и да то представе као значајни успех њихове „црквене“ дипломатије.

У изјави за медије, Патријарх московски и целе Русије Кирил навео је да верује у будућности може доћи до уједињења хришћана различитих конфесија, додајући:

„Данас смо још увек подељени, јер нам богословски проблеми који потичу из древних времена не омогућавају да се ујединимо”.

Како је истакао поглавар руске цркве, до уједињења хришћана не може доћи „њиховим напорима, некаквим црквено-дипломатским потезима, богословским договорима, већ само ако Дух Свети поново уједини све оне који исповедају име Христово”.

„Верујемо да свети Николај који слуша молитве хришћана Истока и Запада стоји пред Господом и, између осталог, моли од њега да се цркве уједине”, изјавио је он.

„Нека Господ чува хришћане Истока и Запада и помаже им на сложеним историјским путевима”, додао је руски патријарх. 

Патријарх Кирил свечано дочекао мошти Светог Николаја

На другој страни, многи православни свештеници који су свесни екуменистичких процеса који се догађају у њиховој помесној цркви као и на васељенском нивоу у овом догађају препознају неку нову лукавштину латина и „ротоваца“, па се многи од њих оглашавају на друштвеним мрежама и порталима са позивом народу да бојкотује овај догађај напомињући да се честице светог Николаја Мирликијског већ одавно налазе у многим храмовима широм Русије, те да би овај догађај могао бити злоупотребљен у циљу неких нових екуменистичких испада попут заједничких молитви за Блиски Исток и сличних патетисања, па је у том смислу објављено је и видео-обраћање оца Онуфрија са Свете Горе. У наставку преносимо део овог обраћања.

Драга браћо и сестре,
сви ви знате да је светитељ Николај велики  ревнитељ за чистоту светог Православља. Безбожни екуменисти Кирил Гунђајев и Иларион Алфејев одлучили су да злоупотребе љубав Руса према светом Николају Угоднику да би са примањем велике светиње, Православни прогутали и њихову велику лаж – антихристов екуменизам.

Нико и нигде на свету у историји Православне Цркве није толико исмевао Православље, да јеретици – непријатељи Божји доносие православним хришћанима неку светињу и бивају дочекани као почасни гости. Браћо и сестре, данашњи догађај – долазак моштију великог Божијег ревнитеља – светог Николаја данас није празник већ највећа срамота, јер свете мошти прате не богољубиви свештеници, него непријатељи Христа и Богородице – јеретици папски кардинали и локални јеретици екуменисти. Пред Богом је таква „радост“ – верско отпадништво и одвратност, када се преко свеца, који је ревновао за славу Божју, газе канони Свете Православне Цркве и усађује ђавољи екуменизам.  За Православне, који допуштају да се дешава ово ругање над сећањем на светог Божјег угодника на руској земљи – то је срамота, бешчашће и комплетно безумље.

Тако све већ припремају за опрелешћивање и духовном жртвовању ради звери, јер дух његов – антихриста, већ делује у свету преко његових слугу. Уосталом, видите да се пред нашим очима дешава нечувено отпадништво и гажење Православне Вере, јеретичка безакоња и екуменистичко  безумље.

Патријарх и архијереји Православне Цркве „саборно“ усвајају религију антихриста – ђавољи екуменизам чим се сами одвајају од Православне Вере. А православни ћуте! Патријарх и архијереји признају једног „бога“ свим религијима чиме се одричу од истинитог Бога – Свете Тројице и Господа нашега Исуса Христа! А православни ћуте! Јеретици, расколници, нехришћани и ђавопоклоници су за њих браћа! А православни ћуте! Докле?
Православни народе, мошти светог Николаја антихристи су донели да би вас завели и уловили вам душе. Сутра ће вам они довести и језуиту „папу римског“ који вам је великодушно поклонио те свете мошти али најпре да дочекате у Русији тог сатанског жреца, признати га као „његово преосвештенство“, као „епископа Рима“, као „стрица“ јер је он брат вашег „патријарха“ Кирила. Њима – слугама антихриста  сатане потребно је ваше саглашавање ћутањем, ваше непротивљење, а за остало демони знају како да улове ваше душе. Господ нека погане заустави у лажи и лукавству!

Данашњи догађај – долазак моштију св. Николаја Чудотворца у Москву представља проверу за све нас Православне, проверу наше Вере, наше верности, одважности, ревности и љубави према Христу и светом Николају. Не препуштајмо слугама антихриста свету Русију!

Да ли је могуће да ћете после овог упозорења ипак отићи срећни да се поклоните светим моштима без интересовања и обраћања пажње на то што ће са вама у то време у храму стојати и непријатељи Божји и слуге антихриста? Браћо и сестре, не идите на „сабор нечестивих“. Мирно се можете поклонити моштима светог Николаја у другим нашим храмовима и манастирима.

Народе православни, грађани Русије, Руси, послушајте упозорење и устаните за Свету Веру, Цара Православног и Свету Русију!

Бог да вас благослови, драга браћо и сестре у Христу. Ревнујте за славу Божју подражавајући светом Никлају! Поклоните се светим моштима великог поборника Православља – светитеља Николаја и узмите од њега благослов, а потом се осврните око себе – ко је јеретик, Кирил, Иларион или неки други екумениста или неки папистички кардинал, и залепите му од све душе шамар уз речи „Ово вам је од светог Николаја!“ како се безбожни јеретици и екуменисти више не би усудили да се ругају светињи великог Христовог светитеља и нашем простодушном и лаковерном народу.

Нека се безбожници покају и врате Православнима или нека остану у својим змијским гнездима  и рупама и нека не дижу главе. Нека се плаше Правосланих, нека се тресу и нека виде да долазе Православни! Нека иду из наше земље, да се више не усуде да скрнаве наше православне храмове својим присуством!

Господе, благослови! Богородице, управи! Свети наш оче Николаје, помози нам!

У међувремену, медији преносе саопштење градске полиције Москве да се првог дана 25.000 људи поклонило моштима светог Николаја Мирликијског.

Ипак, знамо шта су „данајски поклони“ и да „Данајцима не треба веровати ни када поклоне доносе“, а исто тако и до сада смо могли да се уверимо у то ко су и какви су идеолошко-верски наследници Митрополита Никодима Ротова (у Русији познати као тзв. ротовци), па нам се као извеснији чини став руских ревнитеља него извештаји из Московске патријаршије и преостаје нам да стрпљиво сачекамо следећу етапу ових руско-ватиканских односа и да видимо на који начин ће се патријарх Кирил и Московска патријаршија одужити „сестринској цркви“.

П.С. Индикативно је да се у медијима прећуткује чињеница да у Русији већ одавно постоје честице светог Николаја Мирликијского и да су и пре овог догађаја биле доступне широким народним масама. Наиме, само у Москви постоји 25 храмова са честицама светог Николаја. У наставку ћемо набројати неке од њих:

  1. Свето-Данилов манастир -честица мошти у манастиру од 1991. године
  2. у московском Сретењском ставропигијалном манастиру -честица мошти налази се од 21.05.2014. године
  3. Новодевички ставропигијални женски манастир икона светитеља са честицом мошти
  4. подмосковски Перервински манастир -честица моштију добијена из Јерусалима –од 17.02.2014. године
  5. Богојављенски храм у Јелохову
  6. Храма Спаса нерукотвореног образа на Сетуни
  7. Храм Архангела Михаила у Тропареву
  8. у храму-музеју Светитеља Николаја у Толмачу, при Третјаковској галерији- у кивот са моштима 30 светитеља налази се и честица моштију св. Николаја – кивот је од 18. века био у Третјаковској галерији, а касније одлуком руководства галерије пренет у храм
  9. Храм Васкрсења Христовог
  10. Храм светитеља Николаја на Три Горе
  11. Храм светитеља Николаја у Котелники
  12. Храм Светих апостола Петра и Павла у Јесенову (Подворје Оптине Пустиње у Москви)
  13. Храм светитеља Николаја у Старом Ваганкову

 

 

Извор: Православље живот вечни