Ко је Салман Абеди, нападач из Манчестера?

Британска премијерка Тереза Меј је потврдила да је Абеди (23) рођен и одрастао у Британији.

Абеди је из Манчестера, а родитељи су му либијског порекла. Од раније је познат британским властима.

Његови родитељи су емигрирали из Либије у Лондон, а потом су се преселили у јужно предграђе Манчестера, где су живели најмање 10 година, наводе амерички званичници.

Како је пренео Ројтерс, полиција је у уторак претресла кућу у насељу где је Абеди живео.

Истражитељи испитију да ли је Абеди путовао у Либију и да ли је био у контакту са Исламском државом, наводе извори америчке владе.

„Тајмс” пише да се верује да се Абеди недавно у Британију вратио из Либије.

Верује се и да је путовао возом из Лондона пре напада.

Огласио се и Салфорд универзитет, потврдивши да је Абеди био један од њихових студената и наводећи да помажу полицији у истрази.

Манчестерска полиција саопштила је јуче да је ухапшен 23-годишњи мушкарац у вези са бомбашким нападом у Манчестеру, а медији спекулишу да је у питању Абедијев брат.

Абеди је имао и сестру Џомну Абеди, наводе амерички безбедносни званичници.

Представник џамије Дидзбери у Манчестеру рекао је да су Абедијев отац и брат долазили у ту џамију, док је Салман Абеди ишао у другу.

„Успео сам да ступим у контакт с човеком који познаје његову породицу. Он је потврдио да су се његов отац, сестра и остатак породице преселили у Либију, одмах пошто је убијен Моамер Гадафи”, казао је представник џамије Абдала Јусеф.

Како је казао, могуће је да су браћа од тада била на релацији Либија-Британија.

Исламска држава преузела је одговорност за самоубилачки напад на концерту америчке певачице Аријане Гранде у Манчестеру, када су погинуле 22 особе, а десетине повређене, наводи Ројтерс, преноси Танјуг.

*

Извор: Политика