У Молдавији православци спречили одржавање геј параде

Православни верници, 21. маја, нису дозволили представницима НВО, које се боре за права хомосексуалаца, да прођу планираном маршрутом по центру Кишињева. Верници су блокирали улицу по којој је требало да прође парада. Полиција је евакуисала учеснике геј параде аутобусима, преноси Интерфакс Религија.

Учесници параде су шетали једном из главних улица Кишињева. Парада је окупила неколико стотина људи, између осталих активисте НВО «Gender-doc», представнике грађанског друштва, политичаре и новинаре. Међу окупљенима су били и представници ЕУ, Савета Европе и представница УН-а у Молдавији Никола Харингтон-Бухеј.

Било је планирано да за време шетње учесници не носе заставе дугиних боја, нити плакате или транспаренте у подршку хомосексуалаца. Организатори су најавили да је парада усмерена против свих видова дискриминације. Учесницима параде су дељени бели цветови и беле мајице са натписима «Без страха», док је на полеђини било написано «Под овом мајицом нема страха».

Полицијски кордони су са свих страна окруживали учеснике параде у циљу њихове безбедности. Колону је пратило неколико аутобуса пуних полицајаца. Број ангажованих полицајаца је више пута надмашивао број окупљених активиста.

Учесници параде су успели да прошетају само пар стотина метара, што је било за половину мање од предвиђеног. Неколико стотина православних верника препречило им је пут. Они су изашли на улицу са црквеним барјацима, певајући црквене песме. Носили су и плакате са натписима «Молдавија је православна држава», «Мама, тата, ја – то је породица» и друге са паролама у заштиту породичних вредности.

Неколико стотина полицајаца, у пуној опреми за разбијање нереда, направило је кордон између две групе.

После неколико минута донета је одлука да се парада прекине. Учеснике су укрцали у аутобусе, које је полиција раније припремила.

Извор: Православие Ру