Св. Јевгеније Родионов – руски новомученик (ВИДЕО)

rodionov Св. Јевгеније Родионов   руски новомученик (ВИДЕО)

На данашњи дан, православна црква прославља Св. Јевгенија Родионова, младог руског војника којег су прије 21 годину погубили исламски екстремисти. Родионов је пострадао јер није хтио промијенити вјеру и тиме себи спасити живот. Одржао је своју људску и војничку ријеч и положио свој живот у деветнаестој години.

На његовом надгробном крсту у Подмосковљу пише: „Овде почива руски војник Јевгениј Родионов. Штитио је отаџбину и није се одрекао Христа. Зато га је Бамут убио 23. маја 1996. године“.

Дана 13. јануара 1996. године Јевгениј је прекомандован у војну јединицу 2038 Назранског пограничног одреда, а након мјесец дана, 13. фебруара, младе војнике су послали на дежурство у контролни пункт, 200 метара од пограничне карауле. Тај пункт се налазио на шверцерском путу којим су чеченски кријумчари превозили оружје, муницију и робље, тј. руске заробљенике. Та стражарница је била обична барака, без свјетла, без телефона, без било какве ватрене подршке.

Пункт је представљао лаку мету јер је био неосвијетљен и без радио-везе, а није било ни неког озбиљнијег оружја. Бандити су напали ноћу и заробили војнике. Сто дана провела су четворица другова у загушљивом подруму чеченских бандита гдје су мучени.

krstic Св. Јевгеније Родионов   руски новомученик (ВИДЕО)

Више од свих, мучили су Јевгенија Родионова – он је на грудима носио православни крст, који је сам направио још док је ишао у школу. Овај мали крст је бандите доводио до бјеснила. „Скини крст – и бићеш слободан! Пређи у Ислам. Само реци: Алаху екбар!“, викали су војнику у лице сваки пут пре но што би почели да га муче.

Али млади војник није хтио да се одрекне Христа и своју приврженост вјери платио је мученичком смрћу. Погубљен је на свој на данаши дан, 23. маја, на свој 19 рођендан.

„Тешко је рећи да ли је он осјећао сумњу, у тренутку када су му предлагали да скине крст како би остао жив,“ казала је његова мајка и додала: „Вјероватно јесте. Али вратити се кући без крста, вратити се кући без савјести, без вјерности заклетви, без ријечи коју је дао мајци – Жења просто није могао.“

Сто дана хода ка Богу

jevgenij rodionov 2 Св. Јевгеније Родионов   руски новомученик (ВИДЕО)

„Ја мислим да му је Бог дао могућност да приђе к њему припремљен,“ казала је Јевгенијева мајка, која га је од миља звала Жења. „Бог му је дао сто дана, да би провјерио кроз такав испит његову чврстину.“ 

Недуго после његове јуначке смрти, почели су са разних страна Русије да стижу гласови како су многи виђали младог војника, огрнутог у црвени плашт, који би помагао заробљеним војницима у Чеченији да побегну, упозоравајући их на мине и замке. Такође, војници у једној болници сведочили су о неком војнику Јевгенију, који би им помагао, посебно када наступе болови. Препознали су га касније, када су видели његову икону. Такође, дешавало се да његове фотографије и иконе промироточе.

Чуда се дешавају и на његовом гробу.

Јевгениј Родионов постхумно је одликован орденом за храброст.

*

Извор: ИН4С