Православни став о „јоги“

Joga_meditacija_samoanalizeРеч „јога“ етимолошки је настала из санскритског корена – „Јуџ“, што значи „ујединити“ – „јединство“ човека с безличним „апсолутним једним“ хиндуизма и истичних религија. Следствено, јога није једноставан и безазлен метод опуштања, то није начин ослобађања од стреса и није метод телесне хармоније, као што се претпоставља, већ етапа хиндуистичког погружавања, повезаног с антихришћанском теоријом реинкарнације и демонским божанствима Вишну, Кришна и Шива…

Светске новинске агенције недавно су известиле да је у Индији било изведено људско жртвоприношење – обезглављивањем петогодишњег детета у част демонског лажног божанства Кали из хиндуистичког пантеона. У многострадалном хиндуистичком Непалу, неколико дана пре катастрофалног земљотреса јачине 7,8 степени Рихтерове скале, догодио се неописив религијски злочин када је на жртву хиндуистичким „боговима“ (који су демони) било принето 250.000 животиња.

У разним школама хиндуизма видимо директну зависност оних који упражњавају јогу од хиндуистичког учитеља, који их усмерава да мењају своја хришћанска имена. Ни једна од многобројних техника јоге нема никакве везе са науком, већ напротив – са магијом. Занимање јогом крије мноштво психичких и телесних опасности.

joga„Нова ера Водолије“, која ратује против Једне, Свете, Васељенске и Апостолске Цркве, с нашим Православљем, запљуснула је нашу земљу проповедањем јоге, како би нас завела својим демонским учењем, да су све религије подједнаки путеви, који воде до истог циља.

Све фазе обуке повезане су с конкретним демонским праксама. На пример, изолујући се од спољашњег света, ученик мисли да се обраћа ка свом унутрашњем свету и покушава да елиминише сваки други осећај. Ако на почетку те демонске јоге ученик и даље задржава неке елементе свести, он касније чак губи самосвест, не може да разликује боје, ни мирисе, ни укусе, ни смог себе, ни друге људе. То небиће јога назива „искупљењем“.

Током вежбања могу се јавити натприродне – демонске појаве, као што су телепатија, лебдење у ваздуху, општење с лукавим духовима и друге. Све то потврђује да су парапсихологија, јога и уопште сви различити облици медитације засновани на окултизму, односно – демонима.

pirejski03

Митрополит пирејски Серафим

Ми позивамо све православне хришћане, а посебно младе, да се одупру новом поретку и уједињују у својим хришћанским заједницама са свештеницима, како би достигли духовни мир и духовни живот православног хришћанства.

А бављење јогом је неприхватљиво за православне хришћане и неспојиво с учењем и догматима наше Вере, јер представља облик одрицања од православне Истине, хулу на Духа Светога и приводи ка служењу домонима.

С отачком молитвом за вас,
Митрополит пирејски Серафим