Америчка коалиција напала сиријску армију

Напад коалиције предвођене САД у Дакуку

Коалиција на челу са САД извела је напад на сиријске снаге у Танфу у оквиру утврђене зоне деескалације, изјавио је за Спутњик портпарол Пентагона.

„Извршен је напад. Он је био против провладиних снага које делују у близини Танфа. Ове провладине снаге деловале су у оквиру утврђене зоне деескалације“, рекао је он.

Према његовим речима, „командант на терену сматрао је да ове снаге представљају претњу коалиционим снагама“.

Раније је портал „Базфид њуз“ саопштио да се напад коалиције догодио у близини Танфа, где су америчке и британске специјалне снаге тренирале сиријске побуњенике у близини границе са Ираком и Јорданом.

Дописник портала саопштио је да су сиријски побуњеници смештени са америчким специјалцима у области у чијој се близини такође налазе снаге које подржавају сиријску војску.

У понедељак је „Масдр њуз“ јавио да војници сиријске арапске војске заједно са припадницима локалних снага повезаних са ирачким народним јединицама припремају да поврате оближњи гранични прелаз Танф од ДАЕШ-а.

Медијски извештаји наводе да су сиријски побуњеници изразили забринутост, јер се сиријска војска налази „преблизу“ базе америчких специјалних снага у Танфу.

Ово није био први пут да је коалиција предвођена САД намерно или случајно напала сиријску војску која се бори против ДАЕШ-а.

У раним јутарњим часовима 7. априла, Сједињене Америчке Државе лансирале су 59 ракета „томахавк“ на сиријски војни аеродром у Шаирату, који се налази око 40 километара од града Хомса. Председник САД Доналд Трамп изјавио је да је напад био одговор на наводну употребу хемијског оружја у Идлибу за који Вашингтон криви сиријску владу.

*

Извор: Спутњик