Тона руских књига као поклон Београду

Фото: Катарина Лане

Руски фонд културе, Руска хуманитарна мисија, Амбасада Русије у Србији и Библиотека града Београда отворили су посебан фонд – Библиотеку руске књижевности „Сергеј Михалков“. То је 15. оваква библиотека у свету. На свечаној церемонији отварања присуствовали су заменица председника Руског фонда културе Јулија Суботина-Михалкова (удовица Сергеја Михалкова) и унук писца, редитељ и продуцент Јегор Кончаловски.

Две хиљаде руских књига, око тоне интелектуалне вредности ових дана је доспело у Београд. Библиотекари Уљановска и Магнитогорска су свакој књизи нашли своје место на полицама библиотеке „Владан Десница“ у Сава центру.

Надежда Јерјохина, сарадница Руског фонда културе:

То је само почетак. Попуњаваћемо ову библиотеку новим књигама, скупљаћемо књиге и слати их у Београд. Планирамо многе нове заједничке пројекте. Доводићемо данас значајне руске писце, прегаоце културе и наставићемо дружење са вама.

Како ће деца одрасти зависи од књига које читају

Сада сваки Београђанин има могућност да чита књиге уз које су одрастале генерације Руса.  Међу њима је много тих које је написао сам Сергеј Михалков, омиљени руски дечији писац, у чију част је и названа библиотека. Удовица писца Јулија Суботина-Михалкова је захвалила свима који су учествовали у отварању библиотеке:

Није био лак задатак донети такву количину књига у Београд, организовати пут кадета Московског музичког училишта. У томе су нам помогли Министарство одбране и Министарство спољних послова, Фонд руски мир, неколико издавачких кућа, које су понудиле бесплатно књиге, најбоље обрасце руске књижевности за децу и одрасле. Како је говорио мој чувени муж: Данас деца, сутра – народ. Како ће деца одрасти зависи од књига које читају.

Јегор Кончаловски, филмски режисер, продуцент, унук Сергеја Михалкова:

За мене је веома важно да се ово догађа управо у Србији. То значи да овај чувени песник живи, да ће живети и да ће и даље развијати својим стваралаштвом, својим стиховима руску идеју, руски свет и руски језик.

Пред нама је читава књига открића

Библиотека града Београда која је отворила специјални фонд – Библитеку руске књижевности „Сергеј Михалков“ део је удружења где свакога дана долази до новог открића. Руски фонд културе подржава дечије пројекте из различитих земаља, књижевне конкурсе, конкурс најбољег видео прилога о књизи и тд. О победницима и њиховим делима сазнају све библиотеке „Сергеј Михалков“ по читавом свету, а таквих је већ 15. Библиотека града Београда и њени читаоци могу да учествују у свим тим пројектима.

Бранимир Нешић, руководилац Руске хуманитарне мисије:

Руска хуманитарна мисија планира за јесен отварање сличне библиотеке у Зрењанину. Наша заједничка сарадња са Фондом руске културе постоји већ дуги низ година и заједно смо већ успели да спроведемо сличне пројекте: донирамо књиге библиотекама у Медвеђи и Белој Цркви.

Чланарина библиотеке „Сергеј Михалков“ за одрасле која важи годину дана кошта 750 динара, за децу до 14 година – 400 динара.

Аутор: Катарина Лане

Срби на окуп копирање и републикацију овог садржаја објављују са  писменим одобрење редакције Руска речТона руских књига као поклон Београду