МЕЋАВНИК, АНДРИЋГРАД: Филм о Радовану Караџићу пред публиком

Фото: РТРС

Свјетска прича о нашем првом предсједнику – на Мећавнику и у Андрићграду приказан је филм „Радован – Повик иза зидова тамнице“, Драгана Елчића.

Ово је ексклузивна прича о Радовану Караџићу, испричана као лична исповијест иза зидова тамнице у тренуцима пресуде на 40 година затвора.

Режисер Драган Елчић вјерује да ће његов документарни филм о првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу бити свјетска прича и да ће гледаоци кроз њега моћи на објективан начин да сагледају личност Караџића, али и вријеме које га је истакло у први план. Филм открива многе ствари о којима се до сада није ништа знало, али слиједи и људску линију која никога неће оставити равнодушним.

Циљ је стварање ванвременског остварења које ће остати у насљеђе будућим нараштајима као дио српске историје и традиције.

– Јесте то аутентичан филм, али је филм који је надишао актуелни тренутак, без обзира у ком се Радован налази, него је филм који је ванвременски зато што је на бази докумената: На бази чињеница и пресјека ситуације урађено је нешто што представља малу историју српског питања на овим просторима – каже Слободан Стојановић, директор фотографије.

Филм је у Андрићграду одгледао и чувени руски редитељ, глумац и професор Николај Бурљајев.

– Данас је важно и Србима и Русима говорити о том човјеку који је од стране Јуда предат Хашком трибуналу. За већину људи, како у Србији, тако и у Русији, име Радована Караџића се разумијева у смислу хероја – рекао је Бурљајев.

Лик Радована Караџића тумачи глумац Љубо Тадић. Свјестан је да ће филм о Караџићу за многе бити контроверзан.

– Негдје у самој ћелији, у полутами, одвија се живот који на себи има велико бреме. Сама испитивања, бреме свих оптужби које је добио – каже Тадић.

Међународни кривични трибунал за бившу Југославију подигао је 1995. године оптужницу против Радована Караџића. Караџић је био у бјекству од 1996. до 21. јула 2008. године када је ухапшен у Србији. Филм „Радован – Повик иза зидова тамнице“ биће премијерно приказан у Сава центру у Београду, 11. априла.

*

Извор: Искра