ПАРИЗ – Центристички кандидат на председничким изборима у Француској Емануел Макрон упоредио је у понедељак противкандидаткињу Марин Ле Пен са руским председником Владимиром Путином, наводећи да ће, ако буде победила, њена политика изазвати „економски рат“ за Француску. Програм странке Национални фронт, на чијем челу је Ле Пенова, је програм „протекционизма, изолације и национализма што води ка економском рату, беди и рату уопште“, рекао је Макрон на митингу у Паризу.

Макрон је критиковао и презир Марин ле Пен према Европској унији, наводећи да, за разлику њеног позива за „Фрегзит“, он жели „снажну Француску у Европи која је штити“. Указао је и на то како Ле Пен „бира политичке пријатеље“.

„Сви знамо ко су савезници Ле Пен – (мађарски премијер Виктор) Орбан, Путин. То нису режими отворене и слободне демократије“, казао је Макрон, пренео је „Политико“.

ЛЕ ПЕН: МАКРОН ЈЕ МАРИОНЕТА ИСЛАМСКИХ ФУНДАМЕНТАЛИСТА

Француски председнички кандидат крајње левице Марин ле Пен оптужила је у понедељак свог противника Емануела Макрона да је марионета света финансија и исламских фундаменталиста. Ле Пен је то изјавила на митингу северно од Париза на ком су њене присталице узвикивале антиимиграционе пароле и „Марин председница“.

Како преноси АП, Ле Пен је упоредила Макрона са Хилари Клинтон. Она је више пута оспоравала Макронов аргумент да он представља промену и назвала га пуленом непопуларног одлазећег председника Франсоа Оланда. Назвала га је и кандидатом „кавијара левице“ и „снобова који моралишу“ и упозорила да његова предузетничка политика неће створити нова радна места, већ ће оставити француске раднике гладнима