ВЛАЈКИ: Капитулација Србије одредила би геополитичку будућност целог Балкана

rsСАОПШТЕЊЕ ПОТПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

ПОВОДОМ ОСМЕ БРИСЕЛСКЕ РУНДЕ 2. АПРИЛА

  • Капитулација Србије би значила и победу про НАТО оријентације. Истовремено, Руси би укинули сваки вид помоћи Србији. Аутоматски, више не би били заинтересовани ни за Републику Српску, јер им она без Србије ништа посебно не значи
  • А у НАТО-овској БиХ, а без помоћи Србије и Русије, РС би убрзо нестала. У новонасталој ситуацији, егзодус Хрвата, који су највеће жртве етничког чишћења у БиХ, био би крајње интензивиран, посебно из Централне Босне

ДРУГИ април, дан нове рунде преговора између Србије и ЕУ о будућности Космета, није једино значајан за Србе, већ и за Републику Српску, па и за читаву БиХ.

Војислав Коштуница је јасно дефинисао ове преговоре као уцену од стране САД, Брисела и Немачке по схеми: „Србијо, фактички признај независност Косова, па ћеш добити датум за преговоре са ЕУ“.

Наравно, такву уцену која у многоме личи на ону у Рамбујеу 1999., али и на ону из 1914., учињену од стране Аустроугарске, свака би држава одлучно одбила. Са високим ступњем вероватности, то ће Србија и сада урадити.

Ипак, погледајмо последице алтернативе по којој би Србија капитулирала. Није ствар једино у томе што би она, по ко зна који пут већ, погазила своје достојанство, него би то одредило и геополитичку будућност овог дела Балкана.

Капитулација Србије би значила и победу про НАТО оријентације. Истовремено, Руси би укинули сваки вид помоћи Србији. Аутоматски, више не би били заинтересовани ни за Републику Српску, јер им она без Србије ништа посебно не значи.

У НАТО-овској БиХ, а без помоћи Србије и Русије, РС би убрзо нестала. У новонасталој ситуацији, егзодус Хрвата, који су највеће жртве етничког чишћења у БиХ, био би крајње интензивиран, посебно из Централне Босне.

ФАКТИ.ОРГ