Светски дебакл пројекта „Косово“!

Најскупљи пројекат међународне заједнице који је дао најмање резултата назива се Косово.

  • „Најскупљи пројекат међународне заједнице који је дао најмање резултата назива се Косово. Пројекат изградње те државе био је врло скуп и нигде није уложено тако много новца, а добијено тако мало демократије и много корупције. – каже у књизи „Изградња државе на Косову – Демократија, корупција и ЕУ на Балкану“ – Капузела.

Бивши директор економског одељења Међународне цивилне канцеларије на Косову, Андреа Лоренцо Капузела (Андреа Лорензо Капуссела), објавио је књигу на српском језику „Изградња државе на Косову – Демократија, корупција и ЕУ на Балкану“ у којој чињенично говори о светском промашају такозване државе Косово и корупцији овде која је основа функционисања таквог Косова.

„Снажна војна, финансијска, политичка и лобистичка интервенција Запада није успоставила демократију и поштовање људских права, већ крхке институције које грађанима не могу да пруже сигурност и безбедност,“ каже Капузела у својој књизи.

“Све то потврђује да се међународна заједница руководила погрешним теоријама, још од тренутка када се одлучила на војну интервенцију 1999. године. Парадоксално је да су политички проблеми, који су створиле ове одлуке, навели главне западне силе да повлађују најгорим елементима политичке елите која је настајала на Косову, уместо да им се супротставе, омогућивши им да креирају систем управљања који и даље спречава економски и политички развој земље,“ – каже Капузела.

У својој књизи, Капузела је, оголио процесе у којима политичка елита Косова – шверцом, корупцијом и организованим криминалом, пред очима ЕУ и УН, у рукама држи грађане као таоце.Капузела оцењује и да су и резултати рада ЕУЛЕX-а поражавајући.

„Ова мисија добила је три пута више средстава за рад од осталих у свету, дата су јој пуна овлашћења, али сви индикатори примене права показују стагнацију или пад,“ каже он .

„Колосални пример корупције је – учешће Кристофера Дела, бившег америчког амбасадора у Приштини, у изградњи ауто-пута од Приштине до Тиране. Па, иако су ЕУЛЕX-у достављени докази који на то указују, истрага против њега, никада није покренута,“ говори Капузела.Капузела је у књизи показао да је у такозваној држави Косово од корупције оболело све, од државног врха до магационера.

Књига је добила одличне критике познатих листова као што су Економист, Гардијан и Монд, јер даје инсајдерску, стручну, документовану анализу, поткрепљену чињеницама о томе како је Косово постало део мрачне стране модерне историје Балкана од 1999. године наовамо.

Андреа Лоренцо Капузела (Андреа Лорензо Цапуссела) је доктор међуграничног упоредног права, а од 2008, до 2011, био је шеф економске јединице при Међународној цивилној канцеларији на Косову. Живи у Милану.

Извор: КМ Новине