Jапански лист „Јомиури“: Кина распоредила додатних 100.000 војника на граници са Северном Корејом

Руководство Кине због раста напетости на Корејском полуострву распоредило је додатних 100.000 војника на граници.

Паралелно, ниво готовости оружаних снага Кине је повец́ан, пише јапански лист „Јомиури“ позивајуц́и се на изворе у Кини, укључујуц́и војнике.

Овакве повец́ане мере безбедности, према овим подацима, уведене су средином априла.

Атомска подморница „Мичиген“ типа „Охајо“ наоружана ракетама „томахавк“ упловила је у јужнокорејску луку Пусан, јавља „ББЦ њуз“.

Сједињене Америчке Државе су у последње време више пута изјављивале да не искључују ниједан од сценарија према Северној Кореји која убрзаним темпом ради на развоју ракетно-нуклеарног програма.

Између осталог, Пјонгјанг је прошле године извршио два нуклеарна тестирања и више од 20 лансирања балистичких ракета различитог типа. Сада је, према подацима посматрања из космоса, све спремно за шесто нуклеарно тестирање на полигону на североистоку Северне Кореје.

Ка Корејском полуострву се у овом тренутку крец́е ударна група Ратне морнарице САД на челу са носачем авиона „Карл Винсон“. Паралелно, она изводи војне вежбе са јапанским ракетним разарачима „Асагара“ и „Самидаре“.

Претпоставља се да ц́е ударна група проц́и кроз Корејски мореуз поред острва Цушима и пређи у јапанско море. У његовим водама, како пише лист „Јомиури“, извешц́е се нове војне вежбе ове јединице и Ратне морнарице Јапана. Планирана су војне вежбе са Ратне морнарице Јужне Кореје.

*

Извор: НСПМ