Русија прихвата сваку одлуку Србије о Косову иако је Србија не зове у помоћ

rusija_srbija_zastaveБЕОГРАД – Русија ће прихватити сваку одлуку коју Србија буде донела као резултат дијалога Београда и Приштине и могла би да дефинише посебан став о Косову једино ако би је Србија позвала да буде гарант донетог решења, рекао је вечерас у Београду државни саветник Руске Федерације Модест Колеров.

„Русија не може да наступа у име Србије и прихватиће сваку одлуку коју Србија буде донела, а очекивати од Русије да наступа у име Србије није коректно“, рекао је он на предавању под називом „Спољна политика савремене Русије и Руси ван Русије“ у организацији Центра за руске студије Филозофског факултета у Београду.

Он, међутим, не искључује могућност да би Русија могла да формулише свој посебан став по питању Косова уз овај који је већ јавно декларисала али, како каже, „једино у случају ако би је Србија позвала у смислу да буде гарант решења која буду донета“. „Тек тада би Русија могла да дефинише некакву плус политику“, рекао је Колеров.

Поредећи питање Нагорно-Карабаха и Косова, Колеров каже да у Нагорно-Карабаху Русија чува неутралну политику и једини захтев који Русија има то је да се тамо не обнови рат, а да је његово мишљење да би „из руске перспективе најбоља била кантонизација или нека врста поделе Косова“.

Када је реч о евроинтеграцијама Србије, он оцењује да „нажалост, Србија нема алтернативу сем Европске уније из простог географског разлога јер се Србија налази ту где јесте и тешко може да се нађе на другом месту“.

На питање шта Србија може да учини да не буде само транзитна земља када је реч о Јужном току, Колеров је одговорио да Србија треба да прихвати да испуњава своје обавезе које је бивши председник Борис Тадић договорио са руским председником Путином, а које се сада не испуњавају.

Модест Колеров је државни саветник Руске Федерације Првог ранга, историчар, политичар, издавац и власник више медијских и информационо-аналитичких портала у Русији.

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП