ФРАНЦУСКА: Избори 2017 – (21:27) Ле Пенова води у првом кругу (видео) ⤵ (21:46) [ПРЕОКРЕТ] >>> На пребројаних 70%, Макрон 23,11%, Ле Пенова 23,08 %

Марин ле Пен слави у изборном штабу

Председница „Националног фронта“ Марин ле Пен води у првом кругу избора за председника Француске, први су прелиминарни подаци Министарства унутрашњих послова Француске.

Након 50 одсто пребројених гласова, Ле Пенова је освојила 24,1 одсто укупног броја гласова, док је на другом месту Емануел Макрон са 22,44 процената.

На трећем месту је Франсоа Фијон са 19,57 одсто, док је Жан Лук Меланшон освојио 18,28.

То уједно значи и да Макрон и Ле Пенова, према прелиминарним подацима, иду у други круг председничких избора.

Ле Пенова је након првих објављених резултата изјавила да пред Французима тренутно стоји избор – или бирају земљу са заштићеним границама или државу у коју могу ући терористи.

„Ово је историјски резултат, први корак је направљен. Време је да ослободимо француски народ од арогантне елите“, рекла је она

Са друге стране, Макрон је рекао да је Француска данас окренула нови лист у политичком животу те земље.

Огласио се и Фијон, који је признао пораз али је позвао све „демократски оријентисане бираче“ да на председничким изборима не допусте да на власт дођу „ектремисти“.

И премијер Бернар Казнев је позвао све бираче да у другом кругу подрже Макрона.

Иначе, излазност на председничким изборима у Француској је до 20 часова по локалном времену износила 81 одсто, подаци су Министарства унутрашњих послова те земље.

Такође је саопштено да је на изборима 2012. године гласало 70,59 одсто, док је 2002. тај број био нешто већи и износио 73,87 процената.

Други круг избора одржаће се 7. маја.

  • 22:35
    Председнички кандидат Емануел Макрон позвао је све грађане Француске да се уједине и да гласају за њега у другом кругу председничких избора у тој земљи.

    Он је рекао да за две седмице намерава да постане председник Француске и свих њених грађана и патриота.

    „Изазов другог круга избора није у томе да се гласа против некога, већ да се окрене нови лист и промени неефикасан систем“, рекао је Макрон.

    Макрон је додао да са оптимизмом гледа на перспективу другог круга избора, као и да ће у случају победе дати нови импулс изградњи Европе.

    Он је искористио прилику и да се захвали кандидатима Франсоа Фијону и Беноа Амону који су позвали своје бираче да у другом кругу гласају за Макрона.

  • 22:20
    Француски председник Франсоа Оланд честитао је данас независном центристичком кандидату за председника Француске Емануелу Макрону након што су први делимични резултати данашњег првог круга гласања показали да се Макрон квалификовао за други круг.

    Оландов кабинет саопштио је да је он позвао Макрона телефоном како би му честитао што улази у други круг, где ће се, према предвиђањима, суочити с лидерком крајње деснице Марин Ле Пен, мада том приликом није изричито подржао Макрона.

  • 22:12
    Након пребројених 50 одсто листића, Марин ле Пен води са 24,1 одсто, док је на другом месту Емануел Макрон са 22,44 процента.

    На трећeм је Франсоа Фијон са 19,57 одсто, а на четвртом Жан Лук Меланшон са 18,28.

    Гласачки листић

    © REUTERS/ Regis Duvignau
  • 21:56
    Став председничког кандидата Емануела Макрона, када је реч о Русији, је такав да између Париза и Москве не треба да постоје „забрањене теме“, као и да је неопходно сачувати све мостове и везе, изјавио је представник покрета „Напред“ Стефан Травер.

    „Потребно је разговарати са Русијом о свим питањима, ни једна тема не би требало да буде забрањена. Морамо сачувати фер и добронамерне односе са Русијом – земљом која може да помогне приликом решавања бројних проблема“, рекао је он.

  • 21:47
    Ле Пенова у првом кругу избора за председника Француске води са 24,3 одсто укупног броја гласова, подаци су Министарства унутрашњих послова Француске након 44,89 одсто пребројених листића.

    На другом месту је Емануел Макрон са 22,28 процената, док је на трећем месту Франсоа Фијон са 19,6 одсто.

    Присталице Марин ле Пен

    © REUTERS/ Pascal Rossignol
  • 21:35
    Кандидат за председника Француске Жан Лук Меланшон није желео да коментарише резултате избора и позвао да се сачекају поуздане информације о томе колико је ко освојио гласова.

    „Ми не признајемо анкете. Резултати избора још увек нису прецизни, због тога позивам да будете стрпљиви“, рекао је он.

  • 21:21
    Председница „Националног фронта“ Марин ле Пен води у првом кругу избора за председника Француске, први су прелиминарни подаци Министарства унутрашњих послова Француске.

    Након 30 одсто пребројених гласова, Ле Пенова је освојила 24,78 одсто укупног броја гласова, док је на другом месту Емануел Макрон са 21,75 процената.

    На трећем месту је Франсоа Фијон са 19,65 одсто.

  • 21:19
    Улазак председничке кандидаткиње Марин ле Пен у други круг избора показује раст протестног расположења у Француској, изјавио је председник руског Одбора за спољне послове Доњег дома парламента Леонид Слуцкиј.

    Како је рекао, такав тренд се осећа и у целој Европи.

    Леонид Слуцкиј

    © Sputnik/ Владимир Федоренко
  • 21:13
    Председничка кандидаткиња Марин ле Пен изјавила је да пред Французима тренутно стоји избор – или бирају земљу са заштићеним границама или државу у коју могу ући терористи.

    Она је рекла да ће у другоом кругу представљати кандидата „из народа“, као и да је наступило време да се Француска најзад ослободи.

    „Савладали смо прву фазу на путу ка Јелисејској палати“, истакла је она.

    Ле Пенова је такође оценила да је учинак претходног француског председника Франсоа Оланда био катастрофалан.

  • 21:09
    Гласачки листићМарин ле Пен на гласачком месту
    Ко је Марин ле Пен?

    Марин ле Пен, лидерка Националног фронта, која ће према првим проценама ући у други круг председничких избора, има тврдокоран став о имиграцији али је лично покушала да делимично ублажи политику своје странке и њене контроверзне ставове о странцима.
  • 21:07
    Сукоби демонстраната и полиције у центру Париза после информација да је Марин ле Пен након Емануела Макрона освојила највише гласова у првом кругу председничких избора.

    Најмање један демонстрант је рањен приликом сукоба са полицијом на тргу Бастиља у Паризу, преноси репортер РИА Новости са лица места.

  • 20:55
    Гласачки листићКандидат за председника Француске Емануел Макрон
    Ко је Емануел Макрон?

    Емануел Макрон, оснивач и лидер независног покрета „У марш!“, који, према анкетама, сигурно улази у други круг председничких избора у Француској, бивши је банкар који се никада досад није кандидовао на изборима, а био је економски саветник садашњем председнику Франсоа Оланду и потом министар економије.
  • 20:55
    Амерички председник Доналд Трамп је изборе у Француској окарактерисао као „веома интересантне“.

    „Веома интересантни избори дешавају се тренутно у Француској“, написао је он на Твитеру.

  • 20:49
    Председнички кандидат и представник десног центра Франсоа Фијон признао је пораз на председничким изборима и позвао своје присталице да не допусте да на власт дођу „екстремисти“.

    Фијон је према ИПСОС-у освојио 19,5 одсто укупних гласова.

  • 20:42
    Француска полиција била је приморана да користи димне бомбе против демонстраната који су се окупили вечераса на тргу Бастиља у Паризу.

    Како је саопштено, полиција је бацила димне бомбе након што су демонстранти почели да ломе барикаде.

    Сличан протест одржан је и у суботу када се окупило преко 2.000 грађана, а полиција је тада користила сузавац како би отерала демонстранте.

  • 20:35
    Шеф изборног штаба Ле Пенове изјавио је да први круг избора у Француској представља референдум „за“ или „против“ глобализације, преносе медији.

    Ле Пенова је према подацима ИПСОС-а освојила 21,7 одсто од укупног броја гласова, што је за два одсто мање од њеног противника Макрона.

  • 20:29
    Председнички кандидат Емануел Макрон, који је према прелиминарним подацима узео највећи број гласова у првом кругу председничких избора, изјавио је да је Француска данас окренула нови лист у политичком животу те земље.

    Истовремено, премијер Француске Бернар Казнев позвао је све демократски оријентисане бираче да у другом кругу гласају за Макрона.

    Претходно је институт ИПСОС саопштио да су Макорн и Ле Пенова изашли у други круг председничких избора који ће бити одржан 7. маја.

  • 20:26
    Присталице Макрона почеле су да славе победу у првом кругу председничких избора.

    Присталице Макрона које су се окупиле у његовом изборном штабу бурно су аплаудирале на вест да је освојио највећи број гласова.

  • 20:13
    Пратите уживо протесте у Паризу.
  • 20:12
    Излазност на председничким изборима у Француској износила је 81 одсто.
  • 20:11
    У првом кругу предсеничких избора у Француској Макрон је освојио 23,7 одсто укупних гласова, док је Ле Пенова 21,7 процената, саопштио је ИПСОС.

    Француски медији оцењују да ће највероватније Макрон и Ле Пенова проћи у други круг избора.

    Истовремено, према ИПСОС-у Меланшон је освојио 19,5 одсто гласова, док за Фијона такође гласало 19,5 бирача.

  • 19:58
    Бројни светски и француски новинари сматрају да ће у други круг председничких избора ући Макрон и Ле Пенова.

    Према подацима француских социолошких института, укупно на изборима неће гласати од 19 до 21,5 одсто бирача.

  • 19:54
    Марин ле Пен на гласачком месту
    Француски избори — апокалипса ЕУ?

    Хоћемо ли после 7. маја и другог круга избора у Француској читати наслове: Француска нови савезник Русије у Сирији, Француска сахрањује ЕУ и евро, или чак — Француска напушта НАТО? Да ли ће избори у Француској донети апокалипсу Европској унији?
  • 19:50
    Испред штаба Макрона окупило се око 7.000 његових присталица, јавља репортер Спутњика са лица места.

    Макрон тренутно води на председничким изборима у Француској.

  • 19:46
    Изборни штаб председничког кандидата Емануела Макрона није дало акредитацију новинарима телевизије РТ.

    Руска телевизија саопштила је да је на време затражила да њени новинари буду акредитовани како би пратили резултате избора у председничком штабу Макрона, међутим никакав одговор није стигао.

  • 19:42
    Француске обавештајне службе упозориле су да би могло доћи до спонтаних протеста након објављивања прелиминарних резултата првог круга избора за председника Француске, преноси „Паризјен“.

    Према проценама француске полиције, опасност од насилних протеста је чак још већа уколико кандидаткиња крајње деснице Марин Ле Пен и представник радикалне левице Жан-Лик Меланшон данас успеју да се пласирају за други круг избора.

  • 19:40
    Два мушкарца осумњичена за планирање напада уочи првог круга председничких избора у Француској оптужени су данас за тероризам, саопштило је француско тужилаштво.

    Специјалне полицијске снаге и обавештајци ухапсили су двојицу осумњичених, који су иначе француски држављани – Клемана Бора (23) и Махиедина Мерабета (29) – у уторак у Марсеју.

    Париско тужилаштво данас је саопштило да су њих двојица оптужена за учешће у терористичкој завери и за поседовање оружја, преноси АФП.

    Француска полиција

    © REUTERS/ Philippe Wojazer

[ПРЕОКРЕТ] >>> На пребројаних 70%, Макрон 23,11%, Ле Пенова 23,08 %  #franceelections
Media preview

*

Извор: Спутник