Русија предала доказе да је хемијски напад у Идлибу био инсцениран

ИлустрацијаСтални представник Русије при Организацији за забрану хемијског оружја (ОЗХО) Александар Шуљгин изјавио је да су руски представници предали тој организацији доказе да је хемијски напад у Идлибу био инсцениран.

Шуљгин је изјавио да је одржана сjедница Извршног савјета ОЗХО током које говорио је и директор Одељења за питања неширења и контролу наоружања Министарства спољних послова Русије Михаил Уљанов.

„Сазнавши да руски представник планира да свој говор пропрати показивањем фотографија, западне колеге су покушале да то спријече. Уљанову је на крају ипак било дозвољено да покаже фотографије са мјеста инцидента“, рекао је Шуљгин.

Дипломата је нагласио да је показивање правих снимака са мјеста догађаја од 4. априла било неопходно због објављивања снимака на Јутјубу који приказују лажну слику стања. Према Шуљгиновим ријечима, судећи по показаним фотографијама, верзија о употреби хемијског оружја има много недоследности.

„Тврди се да је, на примјер, био коришћен сарин, најснажнија отровна супстанца. Љекарима је познато да се употребом сарина сужавају зенице. Међутим, на фотографијама се види да су дјеци зенице раширене. То је прва недоследност. Друга недоследност је карактер кратера на који се позивају представници хуманитарних организација који илуструју своју причу о злочинима сиријског режима. Кратер очигледно није од авио-бомбе или ракете, већ, вјероватно, наводи на помисао да је била организована експлозија мање количине муниције на земљи са додатком неких хемикалија“, сматра он.

Подсјетимо, западне земље без доказа су оптужиле сиријске власти за употребу хемијског оружја у Идлибу.

*

Извор: Принцип