Башар ал Асад: САД и терористи су измислили причу о хемијском нападу

До овог тренутка нико није испитао шта се заиста десило тог дана у Кан Шеикуну, једини извор информација је Ал Каида, а ми то не можемо да узмемо за озбиљно. Ово је поручио сиријски председник Башар ел Асад у првом интервјуу који је за АФП дао после наводног хемијског напада, због којег је амерички председник Доналд Трамп наредио ракетирање ваздухопловне базе сиријске војске.

Да ли сте наредили хемијски напад на Кан Шеикун? Ви тврдите да је фабрикован?

Дефинитивно мислимо да је фабрикован. Ми не поседујемо никакво хемијско оружје, предали смо га пре неколико година. Чак и да га имамо, не бисмо га користили и никад и га и нисмо користили. Постоје бројне нелогичности у вези с тим – зашто бисмо га користили у тренутку када је сиријска војска почела убрзано да напредује, а не, рецимо, десетак дана пре тога, када су терористи били у предности на многим фронтовима? Зашто бисмо га користили против цивила, а не терориста против којих се боримо? До овог тренутка нико није испитао шта се заиста десило тог дана у Кан Шеикуну, једини извор информација је Ал Каида, а ми то не можемо да узмемо за озбиљно. Наш утисак је да Запад, претежно САД, ради руку под руку са терористима и да су они фабриковали целу причу.

Трамп је променио позицију о вама и Сирији, осећате ли да сте изгубили потенцијалног партнера? Шта ви сада мислите о њему и очекујете ли нови напад?

Ако буду озбиљни у борби против терориста, бићемо партнери и то важи не само за САД, већ за све који желе да учествују у тој борби. Међутим, понављам, наша тврдња да они раде руку под руку са терористима имала је и своју потврду у томе да су неке од њихових изјава браниле ИСИС, а биле су уперене против сиријске владе и војске. Рекли су да ИСИС нема хемијско оружје. Тако да не можемо причати о партнерству међу нама. Али, ствар заправо и није у америчком председнику, већ у режиму, у „влади из сенке“ која је у Америци остала непромењена, а председник је само глумац у њиховом позоришту. Докле год су САД вођене тим комплексом војне индустрије, банака и такве „владе из сенке“, наравно да очекујем да може доћи до новог напада.

Хоћете ли се ви или Руси осветити ако дође до тога?

Ако желите да причате о освети, онда бисмо причали о ракетама које долазе са стотине километара удаљености, што је изван нашег домета. Али заправо, стварни рат у Сирији није питање ракета, у питању је подржавање терориста. То је најопаснији део овог рата, а наш одговор на то је исти од првог дана – уништити терористе свуда у Сирији. Када то решимо, нећемо бринути ни о чему другом.

Хоћете ли прихватити истрагу о хемијском нападу и да ли ћете поднети оставку уколико оптуже владу?

Ако оптуже или ако докажу? Већ је оптужују, и ако под „они“ мислите на Запад, нас није брига за Запад. Ако, пак, мислите на Организацију за забрану хемијског оружја и ако они докажу да је до напада дошло, онда морамо да истажимо ко је дао наређење за то. Ми за тако нешто немамо средстава ни жељу. Од 2013. године, када смо имали први напад терориста на сиријску војску хемијским пројектилима, ми смо тражили истрагу и тражили смо је сваки пут када је дошло до таквих напада или оптужби да је до њих дошло. Тренутно, разговарамо са Русима о сарадњи на међународној истрази која би морала да буде непристрасна.

Да ли су вас Руси упозорили пре напада?

Не, нису нас упозорили јер нису имали времена. Американци су их позвали можда неколико минута пре лансирања, неки кажу и после, јер је потребно време да ракете стигну до базе. Имали смо неке индикације да ће се нешто десити, тако да смо преузели бројне мере унапред.

Американци су навели да је уништено 20 одсто ваших ваздушних снага?

Не знам какав је критеријум, шта је за њих 20 одсто? Број авиона? Квалитет? Не знам шта под тим мисле. Када смо заједно са Русима говорили о неколико уништених авиона, већина њих су заправо стари, а неки ионако нису били активни. Доказ томе је и да смо након напада наставили борбу против терориста широм Сирије. Стога, нисмо заиста осетили да је то имало већег утицаја на наше могућности.

Ваша влада је на почетку рекла да сте погодили складиште хемијског наоружања?

То је могуће, јер када нападате било коју мету повезану са терористима, не знате шта је у њој. То је, дакле, једна од могућности, али је она у супротности са тајминогом објављивања вести о томе и то не само зато што су терористи то објавили ујутру, већ и зато што су медији објавили напад неколико сати пре самог наводног напада. Како су они то знали?

Постепено сте потискивали побуњенике у Идлиб, да ли је напад следећи у плану? Такође, рекли сте и да је Рака приоритет, али снаге које напредују ка граду су већином Курди – нисте ли уплашени да ћете бити искључени из ослобађања Раке?

Напашћемо терористе где год, у Идлибу или неком другом месту, а питање тајминга и приоритета потпадају под ствари које се тичу војске и о њима се може расправљати на војном нивоу. Ми подржавамо свакога ко жели да ослободи град од терориста, али то не подразумева да ослобођена територија треба да буде окупирана од стране америчких снага, на пример. Тако да није јасно ко ће ослободити Раку. Ми слушамо само о наводном ослобађању, али се оно не дешава на терену. То је, можемо онда рећи, хипотетичко питање, јер се ништа конкретно не дешава.

Након шест година, зар нисте уморни?

Једина ствар који би могла да изврши притисак над нама није ни политичка, ни војна, већ хуманитарна ситуација у Сирији, свакодневна крвопролића и патња. То је једина болна ствар која би могла да нас умори. Све док говорите о политици, о односима са Западом – не, не осећам умор уопште, јер ми бранимо нашу земљу. Оно што ми не да сна је људска интеракција између мене и сиријских породица, директна или индиректна.

Не видите ли Кан Шеикун као огромну препреку? Први пут за шест година, САД нападају вашу војску, а потом амерички државни секретар Рекс Тилерсон изјављује да се владавина породице Асад приводи крају.

У Сирији ионако не постоји владавина породице Асад. Он сања, или хајде да кажемо – халуцинира. Уистину, током ових шест година, САД је била директно уплетена у подржавање терориста свуда у Сирији, укључујући и ИСИС, фронт Ал Нусра, и све остале сличне фракције, то је јасно и то је доказано. Ако желите да причамо о директним нападима, пре неколико месеци је дошло до опаснијег напада од овог, чини ми се неколико недеља пре Обаминог одласка. То је било у Деир ел Езору, када су Американци напали стратешки битну планину – то је била сиријска база и то је помогло ИСИС да је преузме. Да сиријска војска није довољно јака то место би сада било у рукама ИСИС-а, што значи директна веза између Деир ел Езора и Мосула у Ираку, што би била њихова стратешка победа. Тако да је америчка влада ту била директно уплетена. Зашто су овог пута директно напали? Зато што су терористи у овој области доживљавали слом.

Сиријска војска нема хемијско оружје

Ако кажете да ви нисте издавали никакво наређење, да ли је могуће да је хемијски напад изведен од стране неког дела војске?

Чак и да постоје такви елементи у војсци, војска нема хемијских средстава. Осим тога, они не могу да пошаљу авион по својој вољи, чак и да желе. То је авион, а није мали аутомобил којим бисте се возили од места до места. Такође, сиријска војска је уређена, има своју хијерархију, јасан ланац командовања, те се такав сценарио никад није догодио током последњих шест година рата у Сирији.

*

Извор: НСПМ