ВИ, АЛЕКСАНДРЕ ВУЧИЋУ, ДЕМОКРАТИЈА И ДИКТАТУРА

Господину АЛЕКСАНДРУ ВУЧИЋУ, проглашеним изабраним кандидатом за председника Републике и председнику Владе

Средствима јавног обавештавања: држављанима Републике Србије

Прихваћеним председничким кандидатима (1-10) и спутаном (11):

  1. Саши Јанковићу,
  2. Вуку Јеремићу,
  3. Луки Максимовићу,
  4. Бошку Обрадовићу,
  5. Мирославу Паровићу,
  6. др Александру Поповићу,
  7. Саши Радуловићу,
  8. Милану Стаматовићу,
  9. Ненаду Чанку,
  10. др Војиславу Шешељу,
  11. Данијели Сремац,

ВИ, АЛЕКСАНДРЕ ВУЧИЋУ, ДЕМОКРАТИЈА И ДИКТАТУРА 

Докази и подаци за сва овде наведена тврђења су јавно изложени у рефренцама /1/ – /17/.

Иако чињеница, да сте се оглушили о све молбе, о сва упозорења, о све протесте до сада, о моју молбу Вама од 07.04.2017., не оправдава наду да ћете прихватити моју молбу да се повучете, ја Вам се ипак обраћам овом петицијом као паметном човеку да још једном добро размислите.

Ваш досадашњи рад на положају (пот)председника Владе, Ваше излагање  у емисији „Ћирилица“ на „Хепи“ телевизији и Ваша јавна тврђења, ме приморавају да Вам изложим следеће:

Када говорите о предизборној кампањи прећуткујете следеће што знам као непобитно:

  • Укинули сте 1. марта о.г. судовима и општинама надлежност да оверавају потписе. То сте пренели неприпремљеним нотарима да у кратком року овере потписе. Тиме сте спутали, на пример да лице, за чију кандидатуру је било спремно да потпише више од 17200 бирача, не успе да се ти потписи овере код нотара (или су били преоптерећени или нису радили). Зато је Данијела Сремац била спутана да буде председнички кандидат.

Да би сте то постигли експлоатисали сте положај председника Владе! Подвргли сте га својим личним интересима, својој амбицији и свом каријеризму. И Ви тврдите да су избори били регуларни! И Ви хоћете да будете председник Републике Србије!

  • Републичка изборна комисија је 5. марта донела решење да усваја Вашу кандидатуру. Она је сакрила од јавности време (сат и минут) када је донела то решење и када истиче рок од 24 часа за подношење приговора. С обзиром на то, једино меродавно време за почетак тог рока је крај радног времена Републичке изборне комисије, који није био пре 15 часова 5. марта. Приговор на њено решење сам поднео 6 марта у 14:06, значи пре истека рока од 24 часа од краја радног времена Комисије. Комисија је одбила приговор као неблаговремен. И Ви то прихватате као регуларан рад Комисије! Чак је и Управни суд то потврдио! Тиме су Комисија и Управни суд избегли да разматрају чињеницу да Ви не испуњавате законски услов да будете кандидат за председника Републике (и да не можете да ступите на његову дужност). Вас су Комисија и Управни суд заштитили и омогућили су да народ не сазна о томе ништа. Заштитили су Вас. Ви штитите њих. Добро уочите да је то било у самом почетку изборне кампање, а не после обављених избора.
  • Прихватили сте да се омаловаже и Устав и акт Уставног суда да пребројавање гласова треба да се изврши у месту гласања. Прихватили сте противуставно пребројавање гласова бирача с Косова и Метохије ван места гласања, ван Косова и Метохије. Ви омаловажавате Устав и Уставни суд. Ви сте и овај пут прекршили своју заклетву члана Владе. И Ви хоћете да положите председничку заклетву!

Већ су само ове чињенице довољне да је неопходно поништавање председничких избора од 02.04.2017. године, расписивање и спровођење нових у складу с Уставом. То што се сада понављају избори на неколико изборних места не утиче на ту неопходност јер не оповргава наведене чињенице.

Ви се плашите нових избора зато што Ви не испуњавате законски услов да будете кандидат за председника Републике Србије.

Када говорите о демократији прећуткујете следеће: 

  • Прећуткујете све што сте говорили пре избора 2012. године.
  • Које сте од својих ставова до 2000. године покушали да остварите од доласка на власт? Којима од њих сте остали доследни? То прећуткујете.
  • Прећуткујете које сте од својих ставова и обећања народу од 2000. године до доласка на власт 2012. године остварили или барем покушали да остварите?
  • Прећуткујете да сте прихватили законе претходне власти који руше демократију, људска права и слободе и одузимају сувереност од народа, што је гарантовано Уставом. На пример: да држављанин Републике Србије нема право да предложи Уставном суду да Суд оцени уставност и законитост рада политичке странке или председника Републике кога народ директно бира; или, уместо да је у првом изборном кругу једино изабран кандидат који је добио већину од укупног броја бирача, Ви сте прихватили још увек важећи недемократски критеријум да је изабран кандидат који је добио већину од преко 50% од броја бирача који су гласали. Прихватили сте и противуставну и законски контрадикторну одредбу Закона о избору народних посланика да посланичке мандате добијају само странке које су прешле вештачки и противуставно уведен цензус. Нисте предлагали Народној скупштини да те законске одредбе усклади с Уставом. И Ви хоћете сада да постанете председник Републике – једини појединац који по Уставу брани Устав, људска права и слободе!
  • Ви тврдите да сте добили подршку народа јер сте добили свега 29,654% гласова од укупног броја бирача, што значи да или Ви не знате да је демократија владавина воље већине народа или знате па то изопачавате да се не би уочила истина да 70,346% од укупног броја бирача није Вас подржало да будете председник Републике. Шта више, Ви покушавате да обмањујете јавност да сте добили подршку већине народа! И Ви тврдите да бисте били Председник равноправно за све држављане Републике Србије!
  • Ви, на основу тог неистинитог тврђења, неосновано, за уништавање демократије ради увођења диктатуре, оптужујете опозицију, опозиционе кандидате и омладину која потпуно оправдано мирнодопски протествује против Вашег самовлашћа, противуставног деловања, растурања Србије, појачавања стране окупације, укидања људских слобода и права, распродаје свега, од земље до истине о држави и Србима.
  • Своју „демократичност“ испољавате тако што Ви дозвољавате да омладина и народ мирнодопски протествују против Вашег прерастујућег самовлашћа у диктатуру следећих 10 (десет) година јер то Вама не смета да владате – противуставно. То је Ваше схватање демократије.
  • Да сте прихватили самовољна противуставна деловања и одлуке Бориса Тадића и наставили да их продубљујете: давање права шиптарским терористима да владају Косовом и Метохијом, да се компетенције са Савета Безбедности и КФОРа пренесу Европској Унији и Еуклексу, да се Република Србије пријавиза чланство у Европској Унији, за војни споразум („СОФА“) са САД, за трговинско-економски споразум с Европском Унијом, за лажну оптужбу да су Срби извршили геноцид у Сребреници, да смо геноцидан народ.
  • Упркос томе, Ви оптужујете опозицију да хоће да васпостави претходну власт да бисте тиме сакрили да сте Ви њу наставили и продубили супротно Вашим предизборним обећањима 2012. године. Нико није никад тако преварио Србски народ и све држављане републике Србије као Ви у заједници с друге две водеће државне личности. И Ви тражите да Вам сада човек верује!
  • Прећуткујете да сте, не питајући пензионере, одлучили да им одузимате од животне радне уштеђевине онолико колико Ви одлучите и колико дуго Ви хоћете. И Ви сте дан уочи избора, у време предизборне тишине, послали пензионерима „љубавно писмо“ испуњено лепим обећањима само да би Вас подржали на изборима. Браво за Ваш однос према пензионерима као дементним људима! А тек за Ваше поштовање изборне шутње!
  • Прећуткујете да сте, не питавши ни Народну скупштину ни народ за мишљење, обећали Ангели Меркел да ћемо да испуњавамо све њихове захтеве очекујући од њих заборав за Ваша бусаџијска иступања од 1990. до 1999., и очекујући њихову подршку да владате Србијом с надом да и даље подржавају Ваше самовлашће и да Вам то отвори пут у врх власти Европске Уније.
  • Прећуткујете зашто и за шта сте ангажовали Тони Блера за саветника као и какав је допринос он дао Србији у том својству.
  • Нисте ли Ви највећи одавалац државних тајни када сте њега укључили у рад наше Владе?
  • Оно што договарате са странцима кријете од народа!
  • Прећуткујете зашто и за шта сте се све извињавали Уилијаму Билу Клинтону у септембру 2016. године? Тада сте били председник Владе Републике Србије. Колико сте платили за учешће на Клинтоновој конференцији? Милион долара, или два милиона како су писале неке новине? Нека буде 1 милион долара. Ако сте Ви то лично платили онда је то из годишње уштеде од Ваше плате, зер не, најмање од 200.000 долара у току Вашег петогодишњег владања. То је месечна уштеда од 16.666,67 долара. Колика Вам је месечна плата? Реците народу. Или то нисте Ви лично платили, већ држава. Ко Вам је онда одобрио да учествујете на тој конференцији као председник Владе и да Вам држава плати котизацију од милион долара и све путне трошкове? Какав је резултат Вашег учешћа?
  • Прећуткујете да сте невероватно много експлоатисали свој положај председника Владе за своју личну кампању. Пример како државне интересе подређујете својим личним.
  • Прећуткујете да сте обилато кршили устав спроводећи своје самовољне одлуке. Ову тему веома вешто избегавате. Је ли Ви сматрате да је то неважно за извршавање дужности председника Републике? Како год, то показује Ваш однос и према народу и према држави.
  • Прећуткујете да сте били најенергичнији захтевалац да Народна скупштина усвоји противуставну Резолуцију 13. јануара 2013. године и њоме изврши државни удар.
  • Прећуткујете да сте продубили своје противуставно деловање усвајањем Бриселског споразума.
  • Прећуткујете да сте својим противуставним деловањима укинули по Уставу Републике Србије основану Скупштину Косова и Метохије, препустили власт шиптарским терористима на Косову и Метохији, подржавали јачање њихове окупације, и уништавање људска права и слобода Срба и осталих држављана Републике Србије.
  • Упркос томе што сте показали потпуну пословну неспособност да извршавате дужности руководећег државног органа (потпредседника и председника Владе) чиме не испуњавате законски услов да будете кандидат за председника Републике, Ви сте поднели кандидатуру за председника Републике.

Када говорите о диктатури прећуткујете следеће: 

  • Прећуткујете да самовољно одлучујете и узурпирате власт да бисте располагали имовином чији нисте власник: рудним и водним изворима, земљом (на пример највреднијим градским земљиштем у Београду ради Ваше самовољне градње, супротно урбанистичком плану, урбанистичког и грађевинског монструма под лажним називом „Београд на води“).
  • Када говорите да нећете да дозволите да опозиција уведе диктатуру тиме настојите да прикријете да Ви већ своју самовољу постепено претварате у Вашу диктатуру.
  • Ви сте добро схватили да западне владе највише воле и подржавају у покореним, окупираним, земљама одане и послушне диктаторе.
  • Ви сте прихватили сва противуставна акта Бориса Тадића и наставили да их спроводите и продубљујете на тражење странаца.

Ваша незајажљива жеља за моћ и власт 

  • Ви сте се оглушавали и оглушујете се и сада о сва упозорења, молбе, предлоге да прекинете своја противуставна деловања.
  • Ви сте веома успешно (за то имате добро развијену пословну способност) организовали и спровели изборе да Републичка изборна комисија објави да сте Ви новоизабрани председник Републике. Нажалост, противуставно и противзаконито.
  • Упркос томе што сте непрекидно кршили своју заклетву члана Владе и деловали супротно њој, Ви инсистирате, свом снагом експлоатишући положај председника Владе, да Народна скупштина прихвати Вашу председничку заклетву као верну, искрену, истиниту, одану, веродостојну.

Све изложено бледо илуструје Вашу неограничену жећ за влашћу, моћи и владањем по сваку цену.

Ви сте покретач овог студентског протеста 

Студенти и омладина који су покренули текући протест широм Србије су из генерације покојног невиног чеда Милице Ракић. Они су били у пеленама, у кревецима, у дечијим вртићима када је НАТО неоправдиво бомбардовао Србију и Црну Гору. Они су израстали у немаштини изазваној, такође неоправдивим, санкцијама и последицама бомбардовања. Они су одгајани у материјалном сиромаштву, али у душевној нади родитеља и народа да ће им живот бити бољи и у њиховом веровању да ће имати услове за то у овој својој отаџбини. Ваша власт им руше све те наде, све њихове оправдане тежње, њихову намеру да овде живе и уздижу себе, своје породице, народ и отаџбину Србију радећи у њој. Они одбијају да се исељавају зато што Ви нисте способни да склапате уговоре који омогућавају домаћи опоравак и развој индустрије. Они су постали свесни да Ваше самовлашће, које прераста у Вашу диктатуру, њима све то онемогућује. Они с правом одбијају да буду Ваши пиони који ће за бедне наднице да раде за профите страних фирми, а под условима који су у Европи постојали пре француске револуције, а што Ви приказујете као своје велике пословне успехе. Шта они оправдано не прихватају и шта они оправдано захтевају, они то јасно и отворено исказују. Ваша владавина је покретач њиховог отпора и бунта. И као човек и као родитељ и као некадашњи професор Универзитета потпуно их подржавам, а покаткад и буквално с њима заједно на улицама Београда делим њихова осећања и њихове захтеве докле год они остану верни њима.

Ви не испуњавате основне услове да будете председник Републике Србије

Ви сте показали потпуну пословну неспособност да извршавате врховне државне дужности у складу с Уставом, с поштовањем Устава и спровођењем његових одредби. Зато нисте испунили ни основни законски услов да будете кандидат за председника Републике. Републичка изборна комисија и Управни суд су потпуно неоправдано избегли да то разматрају.

Ви сте своје извршавање врховних државних дужности засновали и спроводили супротно Уставу. Нанели сте катастрофалне негативне последице по државу и народ. Ви не можете да положите председничку заклетву. Ви не можете да ступите на дужност председника Републике. Не постоји број гласова подршке Вама ни на изборима ни у Народној скупштини који може Вашу евентуалну председничку заклетву да учини искреном, верном, истинитом, веродостојном. То не решава број гласова бирача. То је одлучило Ваше досадашње противуставно деловање с катастрофалним последицама по државу и народ.

Ви можете, а мислим да и треба, те Вам и предлажем, да решите ову ситуацију једноставно својим повлачењем и омогућавањем Народној скупштини да поништи изборе од 2 априла ове године, да распише нове, да смени Републичку изборну комисију и да оснује нову.

Референце

/1/    „Aleksandar Vučić u „Ćirilici“: BIVŠI REŽIM ŽELI DA SRUŠI SRBIJU!“, https://www.happytv.tv/emisije/cirilica/35752/aleksandar-vucic-u-cirilici-bivsi-rezim-zeli-da-srusi-srbiju

/2/    „Танјуг: Вучић у „Ћирилици“: Опозиција хоће да уведе диктатуру – нећу им то дозволити“,  nspm.rs

/3/    „КАНДИДАТИМА ЗА ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ: ПРИХВАЋЕНИМ (1-11) И СПУТАНОМ (12)“,

http://www.ssssseternal.org/yahoo_site_admin/assets/docs/2017_04_07LTGispravka.9654912.pdf

         https://facebookreporter.org/2017/04/07/molba/ 

/4/    Извештаји Републичке изборне комисије о њеној 33 седници одржаној  31.03.2017. и о њеној 37 седници одржаној 06.04.2017 године, http://www.rik.parlament.gov.rs/aktivnosti-sednice.php

/5/  Народној скупштини: „Државни удар. Разрешења председника Николића и Владе. Општи избори“, http://www.ssssseternal.org/yahoo_site_admin/assets/docs/2013_04_09NrSkps_DrzavniUdar.28870414.pdf

/6/    Уставном суду: „Уставна жалба на ставове Суда и опредљен захтев да:Суд испуњава своје уставне обавезе и да Суд забрани Томиславу Николићу, Борису Тадићу, Ивици Дачићу, др. Мирку Цветковићу и Александру Вучићу да буду на било ком руководећем државном положају“, http://www.ssssseternal.org/yahoo_site_admin/assets/docs/2014_03_05LTG_UsZlb.31330122.pdf 

/7/    Уставном суду да забрани рад Демократској странци, Социјалистичкој партији Србије и Српској напредној странци,         http://www.ssssseternal.org/yahoo_site_admin/assets/docs/2016_02_26LTGbezJMBG_URL.56132003.pdf 

/8/    Одговор Уставног суда, http://www.ssssseternal.org/yahoo_site_admin/assets/docs/2016_06_10US.16572342.pdf

/9/    Народној скупштини: „Противуставно oзакоњење крађе гласова – уништавање демократије, људских права, слобода и владавине права“,         http://www.ssssseternal.org/yahoo_site_admin/assets/docs/2016_06_12LTGzavdnoBojaURL.163113857.pdf

/10/  Народној скупштини петиција за разрешење председника Владе Републике Србије господина Александра Вучића,

http://www.ssssseternal.org/yahoo_site_admin/assets/docs/2016_11_09LTG_potvrde.31421517.pdf

/11/  Николићу, Вучићу и Дачићу петиција да се не кандидују за председника Републике,

https://facebookreporter.org/2017/02/21/dr-ljubomir-t-grujic-nikolicu-vucicu-dacicu-postali-ste-organizovana-trojka-u-protivustavnom-vodjenju-drzavnih-poslova/

/12/  Републичкој изборној комисији: Приговор на њено решење о прихватању председничка кандидатуре Александра Вучића,

http://www.ssssseternal.org/yahoo_site_admin/assets/docs/2017_03_06LTG__VUCIC_prglsnjknddtSve.6475157.pdf

/13/  Републичка изборна комисија неоправдано одбила приговор,

http://www.ssssseternal.org/yahoo_site_admin/assets/docs/2017_03_07RIK_Odbijanje.6640132.pdf

/14/  Жалба Управном суду на одбијање Републичке изборне комисије да разматра приговор,

http://www.ssssseternal.org/yahoo_site_admin/assets/docs/2017_03_08LTG_UprSuduSve.66141354.pdf

/15/  Управни суд пресудом одбио жалбу,

http://www.ssssseternal.org/yahoo_site_admin/assets/docs/2017_03_11UprSud_LTGuSve.72133004.pdf

/16/  Уставном суду: Уставна жалба на пресуду Управног суда

http://www.ssssseternal.org/yahoo_site_admin/assets/docs/2017_03_14LTG_ZlbSvSkrc.72133619.pdf

/17/  Народној скупштини: „Александар Вучић не може да ступи на дужност председника Републике Србије. Нови избори“, http://www.ssssseternal.org/yahoo_site_admin/assets/docs/2017_04_03LTG_Skp_AVsve.9260129.pdf


Београд, 13. април, 2017. године

Др Љубомир Т. Грујић
редовни професор у пензији,
Џона Кенедија 31/15
11070 Београд

http://www.ssssseternal.org