АВИОН Војске Србије „супергалеб Г4“ са двојицом чланова посаде срушио се у петак ујутру у селу Слатина код Шапца. У тешкој ваздухопловној несрећи погинули су пилоти потпуковник Ненад Ћулибрк (49) и капетан Дејан Пандуровић (38). Министар одбране Зоран Ђорђевић дао је налог да се спроведе ванредна инспекција, а начелник Генералштаба ВС Љубиша Диковић и командант Ратног ваздухопловства Ранко Живак формирали су комисије за утврђивање околности пада авиона.

Школско-борбени авион свој полседњи лет завршио је у поцерској њиви у 10.30 часова, када је нестао са радара. Пола часа раније Ћулибрк и Пандуровић кренули су са Аеродрома Батајница на редован тренажни задатак, а лет је почео сасвим уобичајено. Хоризонтална путања авиона на висини између 400 и 500 метара, међутим, нагло је прекинута изнад Слатине, када је летелица отказала послушност и почела стрмоглаво да понире ка тлу. Посада се није катапултирала из авиона. Судар са земљом био је катастрофалан, а несрећна посада није имала шансе да преживи.

– Пилоти су били одлично оспособљени. Били су врсни летачи. Њихов авион био је потпуно исправан и недавно ремонтован. Био сам лично присутан на Аеродрому Батајница током припрема за задатак и њиховог поласка. Њихов летачки задатак био је редован у оквиру обуке, а метео ситуација, такође, повољна – рекао је на месту пада летелице командант Ратног ваздухопловства генерал-мајор Ранко Живак.

 фото Петар Милошевић

Он је потврдио да је полетање „супергалеба“ прошло по плану, као и извршавање задатка. Посада се јавила у одласку преко Инђије и Шапца, после чега је прекинут контакт са пилотима. Одмах затим на ноге је дигнута служба трагања и спасавања, која је кренула на вероватно место пада и пронашла олупину.Министар одбране Зоран Ђорђевић, који је са начелником Генералштаба такође био у Слатини, обећао је да ће околности трагедије бити брзо расветљене.

– Наредбом је формирана комисија и од стране начелника Генералштаба, а налог је добио и Инспекторат одбране. Чим ме они известе, јавности ћу саопштити детаље. Исту информацију добиће и јавни тужилац – рекао је министар Ђорђевић.

* фото Жељко Кнежевић

Међу мештанима Слатине више је очевидаца пада војног „супергалеба“, а његов последњи лет поједини су забележили и камерама са мобилних телефона. Сви су били затечени и ужаснути чињеницом да су били сведоци нестанка два људска живота.

– Све сам видео, од лета до пада. Авион је прво направио један круг и зашао иза моје куће, па одлетео према Шапцу. А онда се вратио, направио још један круг, крило му је већ било окренуто према доле. И под пуним гасом, зарио се у земљу – драму којој је присуствовао описује Миодраг Лазаревић, чије имање само мања њива дели од места пада летелице.

Каже да је одмах отрчао да види може ли шта коме да помогне. Све је било узалуд. Наишао је на мучан призор.

– Стравично! Делови тела били су расути по њиви. Питао ме после полицајац да ли сам приметио да се пилот катапултирао. Нисам… Нико се жив није могао избавити из таквог пакла. Пратио сам погледом авион све време док није пао – прича нам узнемирено овај Слатина.

Војни авион срушио се на чистини, свега неколико десетина метара удаљено од оближњег засеока. Летео је на малој висини, а захваљајући срећи или умешности посаде избегнуте су и жртве и штета на тлу. Свој лет завршио је протутњавши на свега десетак метара изнад кровова. О силини удара о тло сведочи дубок кратер, опрљена земља и на све стране расути остаци авиона. Посада је до последњег даха водила борбу да авион подигне у небо и избегне трагедију.

Слатинчанин Раде Грујић каже да се из Шапца вратио око пола једанаест. И само што је ушао у кућу, чуо је необично јак и продоран звук, потпуно неуобичајен за сеоске прилике.

– Изашао сам напоље и видео да је авион прелетео кућу на само 15-20 метара висине. Клатио се лево-десно и отишао према оближњем селу Бојићу. После минут чуо сам још јачи звук, и када сам погледао са терасе, приметио сам да је нешто експлодирало. Огроман дим и ватра…

И овај мештанин, као и још око две стотине њих, упутио се на место несреће, где је затекао ужас. Део авиона пао је комшији Милети Младеновићу у самој близини куће. Около су горели пластеници и фолије по засадима јагода.

– Најлони су смрдели на паљевину. Једна је жена плакала јер ју је нешто ударило по глави. Да ли је то бусен земље или део авиона не знамо. Било је низ кратера. Права је срећа што је верски празник, па се није радило на њиви. Већином су људи били у граду, а када су пошли кућама затекли су блокаде војске и полиције – прича Раде Грујић.

* фото Петар Милошевић

И домаћин Драган Младеновић, до кога је било скоро немогуће доћи због полицијске блокаде, био је веома потресен, као и његова супруга Злата, због које су интервенисали лекари хитне помоћи и дали јој инјекцију за смирење. Екипи „Новости“ показали су изгорели пластеник и распарани салонит на крову штале.

– На сву срећу брзо су стигли ватрогасци, иначе би ватра све прогутала – сведочи овај човек.

Пантелија Марковић посматрао је преко брда како авион пролеће. Најпре, вели, сасвим нормално, а онда је почео да чини необичне акробације. Одмах се видело да је пилот у великом проблему.

– Никад у животу нисам видео да авион тако лети. Почео је да пропада, све до кровова и димњака. Обрнуо се потом наглавачке, и још једном покушао да се извуче. Када је следећи пут, после исправљања, почео да понире, спаса му више није било – прича Марковић.

ПИЈЕТЕТ КОЛЕГАМАИЗ пијетета према страдалим колегама свечаност поводом обележавања 50 година од оснивања Хеликоптерске јединице МУП јуче је отказана. Како је рекао командант ове јединице Владан Косић у договору са министром полиције биће одређен начин на који ће МУП-ови летачи обележити свој јубилеј.

Несрећни двосед „супергалеб Г4“ био је у саставу 252. школско-тренажне ескадриле „Курјаци са Ушћа“. Њен дом је био на батајничком аеродрому, у 204. авијацијској бригади. Настрадали пилоти били су омиљени у својој јединици, узданица авијације.

– Пуно је непотврђених информација. Летели су на малој висини, питање је да ли су могли да се катапултирају. Није немогуће и да су прилику за то пропустили трудећи се да спасу летелицу или побегну од насеља, како би избегли жртве – нерадо нам је рекао један од њихових колега са батајничког аеродрома.


ПОУЗДАНА ЛЕТЕЛИЦА

ПАД „супергалеба“ код Слатине други је удес овог типа авиона од 2006. године. На истом апарату 2008. на Аеродрому Батајница погинуо је пилот Иштван Канас.

Војска Србије располаже са 22 „супергалеба Г4“, од чега је у оперативној употреби девет ваздухоплова овог типа. Авиони су произведени у периоду од 1980. до 1991. године. Из Ваздухопловног завода „Мома Станојловић“ је од 2008. до 2015. са ремонта изашло осам авиона – просечно један годишње.

„Супергалеб Г4“ важи за позудан и многим српским пилотима омиљен авион.

ВУЧИЋ: ВОЈСКА ИЗГУБИЛА ВРХУНСКЕ ПИЛОТЕ

ПОГИБИЈОМ потпуковника Ћулибрка и капетана Пандуровића Војска Србије изгубила је врхунске пилоте и одане официре, који су часно обављали своју дужност – наведено је у телеграму којим је саучешће породицама настрадалих пилота изразио премијер Александар Вучић.

– Тешко је у тренуцима неизрецивог бола утешити чланове породица које су изгубиле своје најмилије. Упућујем им изразе искреног и најдубљег саучешћа – каже се у тексту телеграма.

У име грађана Републике Српске саучешће председнику Томиславу Николићу и породицама пилота изразио је и председник РС Милорад Додик. Жалост и тугу са породицама Ћулибрк и Пандуровић поделили су челници војног врха Србије.


ЂОРЂЕВИЋ И ДИКОВИЋ ИЗРАЗИЛИ САУЧЕШЋЕ ПОРОДИЦАМА

МИНИСТАР одбране Зоран Ђорђевић, начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић и командант РВ и ПВО генерал-мајор Ранко Живак обишли су место пада школско-борбеног авиона „Супер галеб Г-4“ урејону села Слатина код Шапца .

– У име свих припаднка Министарства одбране и Војске Србије, и у своје лично име, изражавам најдубље саучешће породицама погинулих пилота. Реч је о врхунским, искусним пилотима и овај је губитак ненадокнадив и за нас и за породице. Будите уверени да ћемо учинити све да као министарство помогнемо породицама страдалих – изјавио је министар Ђорђевић у обраћању медијима.

Генерал Диковић је такође изразио саучешће породицама страдалих и подвукао да је њихова смрт ненадокнав губитак и за породице и за Ратно ваздухопловство. Стручни истражни органи расветлиће узрок несреће, рекао је начелник Генералштаба.

САУЧЕШЋЕ ДОДИКА

ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик упутио је телеграм саучешћа председнику Србије Томиславу Николићу поводом погибије два пилота Војске Србије у паду војног авиона.

„Са великом тугом и жаљењем примили смо вијест о погибији два пилота Војске Србије у паду војног авиона, потпуковника Ненада Ћулибрка и капетана Дејана Пандуровића.