ПОРОДИЦЕ НЕСТАЛИХ СРБА СА КОСМЕТА: Тачи, коме ти о геноциду?!

Фото: in4s.net

Удружење страдалих на Косову и Метохији од 1998. до 2000. године издало је саопштење поводом најаве косовских власти да ће тужити Србију за геноцид.

У саопштењу се наводи да би Хашима Тачија, али и многе друге ваљало подсетити на званичне извештаје Специјалног известиоца Дика Мартија о злочинима почињеним над Србима, у којима управо Хашим Тачи заузима неславно високо место, а који су једногласно усвојени у Парламентарној скупштини Савета Европе.

„Ми, чланови породица више од 3.500 косметских страдалника, чији су најрођенији киднаповани, злостављани, силовани, убијани, масакрирани, са чијим се органима трговало, најбоље знамо ко је и над ким на Косову и Метохији извршио геноцид. Поред тога што смо остали без наших очева, мајки, деце, браће и сестара, у само неколико дана током јуна 1999. године, попаљене, уништене или узурпиране су наше куће и имања, а непрегледне колоне од 250.000 Срба и неалбанаца прогнано је са вишевековних огњишта. Такозвана Ослободилачка војска Косова, не бирајући методе за уништавање и застрашивање Срба и свега што је српско, етнички је очистила све градове од Срба, а стотине српских села је збрисано са лица земље. Запаљено је и уништено стотине православних светиња, разорена су српска гробља… За осамнаест година, на Косово и Метохију се вратило тек нешто више од један одсто Срба… У градове — ниједан!“ наводи се у саопштењу Удружења.

У истом саопштењу се поставља питање и шта је било са косметским Албанцима? Сви они су на своме, „а поприлично и на нашем“. Подсећа се да се само два–три дана након потписивања Кумановског споразума, оно мало њих, што се током НАТО бомбардовања склонило у Албанију или Македонију, вратило се у своје куће и запосело српска имања.

„И све то наочиглед међународних мисија. Статистика је неумољива. Довољно је упоредити број Срба и неалбанаца који су 1999. године живели на Космету, са бројкама из 2017. године. Без много мудрости, одговор на питање ко је и над ким починио геноцид намеће се сам“, истичу у саопштењу породице страдалих Срба на Космету.

Они истичу да је Тачи, вероватно свестан колико је своје присталице и потенцијалне гласаче разочарао неуспелим покушајем да, само усвајањем закона, постојеће Косовске безбедносне снаге трансформише у војску, „подгрејао“ већ бајату причу како се, наводно, Приштина припрема да тужи Србију за геноцид на Косову.

Подсећају и да је Европска унија основала специјални истражни тим у намери да спроведе пуну кривичну истрагу о наводима садржанима у извештају Дика Мартија. Главни тужилац тог специјалног истражног тима Клинт Вилијамс је у изјави датој 29. јула 2014. године, између осталог навео:

„Информације које је сакупио специјални истражни тим упућују да су одређени елементи ОВК, намерно за циљ изабрали мањинско становништво и његов прогон који је укључивао противправно лишавање живота, отмице, присилне нестанке лица, противправно затварање у затворима на Косову и Метохији и Албанији, сексуално насиље, присилни прогон појединаца из њихових домова и заједница, као и скрнављење и уништавање цркава… На крају је прогон резултирао етничким чишћењем српског и ромског становништва на Косову и Метохији јужно од реке Ибар, уз изнимку неколико раштрканих мањинских енклава…“

На основу свих сазнања и званичних извештаја известилаца и специјалних тужилаца СБ УН и Европске уније, формиран је Специјални суд за злочине ОВК, који би, након вишемесечних припрема, ових дана требало да почне са радом и подигне прве оптужнице за злочине почињене над косметским Србима и неалбанцима.

„Па коме прети, кога жели да заплаши и о чему то уопште прича Хашим Тачи, против кога би, да је правде и правичности, Специјални суд за злочине ОВК требало да подигне прву оптужницу“, закључује се у издатом саопштењу.

 

 

 

 

Извор: Искра