Мапа „државе Косово“ на ђачкој приредби у Србији

Ђаци новопазарске медицинске школе представили су се прексиноћ у Културном центру овог града плесом, рецитацијама, песмом, и ништа од тога не би било спорно да се за време фолклорне тачке, на великом видео-биму није нашла мапа Косова* са натписом на албанском језику – „Косова“. Ионако немирни духови одмах су се пробудили у Новом Пазару и оценили овакав гест као чисту провокацију.

Организатори тврде да им провокација није била на памети када се мапа Косова*, уз натпис на албанском, указала на бини.

Наш ученик је за сваку од тачака припремио пропратне илустрације, које су приказиване на видео-биму. Тако је било и за игре са Косова – каже Шерифа Прељевић, директорка Медицинске школе. – Дечак је објаснио да је фотографију нашао на интернету и да му никако није била намера да алудира на такозвану Републику Косово. Жао ми је што је све тако протумачено, јер се и дечак много потресао због свега.

Намера је, каже, била само да се представе игре из косовског краја, као што су пре годину дана спремили шумадијске, пре тога влашке игре… Многима у Новом Пазару то се, ипак, није допало.

Улажемо оштар протест и тражимо од надлежних институција да реагују, како се овакве и сличне ствари не би понављале. И молимо да се не злоупотребљавају деца зарад политичких „поена“ као и културне манифестације које су од великог значаја за наш град и регион – наводи се у саопштењу Дејана Кулунџића, председника ГО СПС у Новом Пазару. – Сматрамо да овакав вид злоупотребе ђака и културних дешавања није потребан, поготово не сада када се сви заједно залажемо за „европски“ Нови Пазар. Догађај од синоћ недвосмислено спада у кривично дело против уставног уређења Републике Србије.

Саопштењем је реаговао и посланик Никола Јоловић, члан СНС. И он је затражио реакцију надлежних институција.

Коме су потребни ратнохушкачки елементи у нашем региону? Оно што се синоћ десило спада у кривично дело против уставног уређења и безбедности Републике Србије – оценио је Јоловић.

Оштар протест изразио је и општински одбор СРС, који је апеловао на представнике Бошњака да „престану да у колевци српске државности у Старом Расу, величају и промовишу сецесионистичке идеје албанског народа“.

Да нема места подизању прашине, ипак, сматра Хусеин Мемић, директор Културног центра. Он каже да је реч о манифестацији чија традиција је дуга пола века, те да нико није мислио, нити помињао Републику Косово*.

Сваке године играју се игре различитих народности и када су представљене игре Косова, стајала је мапа административне јединице, а не државе – каже Мемић. – Далеко било, нигде није писало Република Косово.

Фестивал младих

НА Фестивалу стваралаштва младих сваке године представљају се ученици новопазарских основних и средњих школа. Свака школа има по неколико тачака – плес, певање, фолклор, глуму… На крају се бирају победници.

 

 

 

Извор: Магацин