Патријарх Вартоломеј одлази на молитву у „Тезе“ – светогорци негодују

9. правило Лаодикијског Сабора

Не може се допустити, да они, који припадају Цркви полазе ради молитве или службе у гробља или у такозване мученичке храмове јеретика, а који то чине, ако су верни, имају бити ван општења за неко време. Покају ли се и исповеде да су згрешили, нека се опет приме.

Ових дана грчки и руски портали преносе вести о заоштравању односа између дела светогорских монаха и надлежног Патријарха констанитнопољског Вартоломеја. Наиме, расправа у вези докумената Критског сабора као и поводом најављених екуменистичких активности Патријарха константинопољског Вартоломеја који је најавио да за 25. Април 2017. године планира прву посету познатом екуменистичком „манастиру“ Тезе у Француској и допринети учешћу у екуменистичкој молитви, довели су до тога да је више од 50 келија на Светој Гори престало да помиње Патријарха Вартоломеја као надлежног епископа на богослужењима.

„Храм Помирења“ у екуменистичком манастиру Тезе“

„Дана 25. Априла, у 12 часова, Патријарх учествује у екуменистичкој молитви у манастиру Тезе у храму Помирења, која ће протећи у присуству братства манастира и представника различитих хришћанских конфесија и омладински организација. По завршетку молитве, Патријарх Вартоломеј обратиће се беседом“ саопштила је агенција „Ромфеа“.

Према томе, светогорски монаси су решили да изразе свој протест против екуменистичких поступака свог предстојатеља, па је тако већ више од 50 келија на Светој Гори престало да помиње Патријарха Вартоломеја, а постоји у најави да би такву одлуку могла да донесу још и два светогорска манастира.

Света Гора је аутономна административна јединица у саставу грчке државе са центром у граду Кареја и на њој се налази 20 манастира међу којима је и српски манастир Хиландар.

Управу над полуострву има Свештени Кинот који чине представници свих манастира који деле простор Свете Горе, а надлежни епископ манастира Свете Горе јесте Патријарх константинопољски.

Цивилну власт над полуострвом има гувернер Атоса који врши надзор над поштовањем Устава Свете Горе којим је и гарантован аутономни статус полустрва. Гувернер Атоса иначе и потиче из Министарства иностраних послова Грчке.

Екуменистички манастир Тезе основан је 1940. године у француској покрајини Бургундија. Његов оснивач је био Швајцарац „брат Роже“, припадник фракције протестаната-реформатора.

Брат Роже у Бечу        1975. године

„Манастир Тезе“ чини мешовито братство римокатоличке и протестантске традиције. Камп Тезе промовише се у тридесетак држава света. Од скоро Тезе се промовише и у појединим епархијама Српске Православне Цркве и то махом у епархијама којима владају екуменистички настројени епископи. Први аутобуси из Србије пошли су за Тезе већ првих година након „демократских промена“.

Митрополит Амфилохије и „брат Ришар“ на Цетињу 2011. године

На почетку, путовања у Тезе су била промовисана као „путовања у Француску за 100 евра“ – као што је то био случај у појединим местима Епархије бачке попут Сомбора, Србобран, Аде, Сенте и других, да би касније промоција достигла виши ниво до те мере да су организована предавања о Тезеу у којима су учествовали и поједини епископи Српске Православне Цркве попут Митрополита црногорско-приморског Амфилохија.

 

 

 

Извор: Православље живот вечни